Urineweginfecties bij vrouwen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekers.
  • Ruim 65 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Urineweginfecties zijn bij vrouwen de meest voorkomende gezondheidsproblemen en dan met name blaasontsteking (ook wel cystitis of ongecompliceerde urineweginfectie genoemd). Bovendien hebben vrouwen die eerder blaasontsteking hebben gehad, risico op een herhaling hiervan.

Gezien de hoge incidentie van blaasontsteking bij vrouwen in de eerstelijnszorg én stijgende tekorten aan zorgverleners in de huisartsenpraktijk zouden openbaar apothekers zich kunnen inzetten als medebehandelaar. Zij kunnen in samenwerking met huisartsen helpen om het aantal blaasontstekingsepisodes en de omvang van het antibioticumgebruik te verminderen.

Deze cursus behandelt eerst de epidemiologie, symptomen en oorzaken van blaasontsteking. Ook urineweginfecties met tekenen van weefselinvasie (ook bekend als pyelonefritis of gecompliceerde hogere urineweginfectie) worden hierin meegenomen. Vervolgens komen behandeling en geneesmiddelen aan bod, gevolgd door resistentieproblematiek, preventie, profylaxe en voorlichting bij aflevering.

Deze nascholing behandelt uitsluitend urineweginfecties bij vrouwen. Urineweginfecties komen ook voor bij kinderen en mannen, doch veel minder frequent en met een andere klinische achtergrond. Voor informatie over urineweginfecties bij mannen en kinderen verwijzen we u naar de NHG-Standaard Urineweginfecties.


CanMEDS

Farmaceutisch handelen 40%

Kennis en wetenschap 40%

Maatschappelijk handelen 20%

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • herkent u de klachten die kunnen horen bij een blaasontsteking en een urineweginfectie met weefselinvasie
  • kent u de risicofactoren die de kans op een blaasontsteking verhogen en de patiëntgroepen met een verhoogd risico op een urineweginfectie met weefselinvasie
  • weet u welke antibiotica de middelen van eerste keuze zijn bij een blaasontsteking en welke middelen ingezet worden bij een urineweginfectie met weefselinvasie
  • weet u wanneer een patiënt in aanmerking komt voor profylaxe, hoe profylaxe eruit kan zien en wanneer die gestopt moet worden
  • weet u welke adviezen u kunt geven om blaasontsteking te voorkomen
  • kunt u niet-medicamenteuze adviezen geven bij een recept voor een antibioticum voor blaasontsteking

Docent

  • dr. Rian Lelie-van der Zande

    Rian Lelie- van der Zande is niet-praktiserend apotheker. Ze is werkzaam geweest bij de KNMP, waarvan ruim 20 jaar als manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum. Met haar team heeft ze innovaties ontwikkeld op het gebied van medicatiebewaking, patiëntvoorlichting en samenwerking van openbaar apothekers met andere zorgverleners. Ze is in 2022 gepromoveerd op de rol van de openbaar apotheker bij zelfzorg met focus op ongecompliceerde urineweginfecties bij vrouwen. Ze heeft 9 wetenschappelijke publicaties op haar naam staan en was lid van de adviesgroep Zinnige Zorg, Verdiepingsonderzoek urineweginfecties bij het Zorginstituut Nederland.

  • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekers.
  • Ruim 65 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten