Rugklachten en een hallux valgus: de theorie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
  • Ruim 85 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten


Hallux valgus vorming ontstaat in een aantal stappen en is progressief. De vele onderzoeken naar mogelijke risicofactoren spreken elkaar tegen. Het vermoeden is dat een aantal risicofactoren op elkaar inwerkt. Tot nu toe was een operatie de enige mogelijkheid om de grote teen weer recht te krijgen. De herziene hallux valgus-richtlijn noemt echter oefentherapie als één van de opties in het conservatieve traject.

Het recht(er) kunnen trainen van een hallux valgus is relevant voor de fysiotherapeut en oefentherapeut om twee redenen. Ten eerste, dat ook voeten geoefend kunnen worden is nog onvoldoende bekend. De voet valt ook in het domein van de fysiotherapeut en oefentherapeut met de mobilisaties en de oefentherapie. Ten tweede, naast dat een hallux valgus pijnlijk kan zijn, werkt een hallux valgus ook verstorend in de proximale bewegingsketen, met mogelijk knie-, heup- of rugklachten als gevolg.

Deze cursus gaat in op de gevolgen van het disfunctioneren van de 1e straal en de voettorsie tussen de voor- en achtervoet op het ontwikkelen van een hallux valgus. Ook komt het effect van een hallux valgus op het disfunctioneren van de proximale keten met knie- en rugklachten mogelijk als gevolg aan bod.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u:


  • het biomechanische proces rond het ontstaan van een hallux valgus beschrijven.
  • de risicofactoren van een hallux valgus noemen.
  • uitleggen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van een hallux valgus op de (recidiverende) klachten in de keten.
  • middels gericht voet- en houdingsonderzoek inschatten of de hallux valgus en de klacht in de keten met elkaar samenhangen.

Docent

  • Cocky Hoogeveen

    Cocky Hoogeveen is fysio-, manueel- en podoposturaal therapeut (niet praktiserend). Ze heeft namens KNGF meegewerkt aan de herziene richtlijn over Hallux Valgus. Ook was Cocky voormalig docent bij de Academie voor Podologie. Ze is mede-oprichter van Voetentraining.nl en de opleiding tot Erkend Voetentrainer, en ze geeft lezingen en ontwikkelt bijscholingen.

  • dr. ir. Yvonne Bontekoning

    Dr. Ir. Yvonne Bontekoning (1968) is register-sportpodoloog, bewegingsanalist onderste extremiteiten, docent voor de Atletiekunie, KNGF-Scholing en voormalig docent bij de Academie voor Podologie. Yvonne vindt wetenschappelijke kennis over sportblessures, bewegingsanalyse, schoeisel, sportzolen en voeten belangrijk. Daarom duikt ze regelmatig de literatuur in om de stand van zaken rond een bepaald onderwerp in kaart te brengen. Ze probeert daarbij wetenschappelijke kennis naar de paramedische praktijk te vertalen. Ze past deze kennis toe in haar eigen praktijk en schrijft vak artikelen, geeft lezingen en ontwikkelt bijscholingen. Yvonne is mede-oprichter van Voetentraining.nl en de opleiding tot Erkend Voetentrainer.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
  • Ruim 85 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten