Occlusie & articulatie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor tandartsen.
  • Ruim 55 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

In deze cursus gaan tafelheer en restauratief tandarts Maarten Bekkers, restauratief tandarts Naomi Doelen, biologisch tandarts Arjan Starrenburg en orofaciaal fysiotherapeut Nadiya Mutsaers met elkaar in gesprek over het onderwerp 'occlusie en articulatie'.

In hoeverre krijgen zij in hun praktijk te maken met occlusie en articulatie? Wat zijn eigenlijk de onderliggende oorzaken voor occlusie en articulatie problemen? En welke mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling hebben zij in hun verschillende disciplines?

Na telkens een theoretische toelichting vanuit hun eigen perspectief gaan de tafelgenoten met elkaar in gesprek. Hierover zijn ze het in ieder geval eens: occlusie en articulatie krijgt nu te weinig aandacht in de algemene praktijk én het vraagt om een interdisciplinaire aanpak!

Wilt u uw blik op ‘occlusie en articulatie’ verbreden? Bekijk dan deze cursus.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • Bent u zich bewust van het belang van occlusie en articulatie voor de algemene gezondheid.
  • Bent u bekend met het bestaan van triggerpoints en de invloed van leefstijlfactoren.
  • Kent u de envelope of function/motion en de constricted envelope.
  • Kent u de verschillen in etiologie tussen dysfunctionele envelope en parafunctionele envelope.
  • Kunt u problemen (aandoeningen/symptomen) in occlusie en articulatie herkennen (en erkennen).
  • Bent u bekend met de verschillende interdisciplinaire behandelmogelijkheden van occlusie en articulatieproblemen.

Docent

  • Arjan Starrenburg

    In 1980 is Arjan Starrenburg afgestudeerd aan de faculteit Tandheelkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie is hij een eigen praktijk gestart in Honselersdijk, waar hij tot op de dag van vandaag nog werkzaam is.

    Ook volgde hij kort na zijn studie een acupunctuur opleiding. Daar werd  het hem duidelijk dat bij tandheelkundige behandelingen veel meer lichamelijke aspecten een rol spelen dan alleen de tanden en kiezen. Daarom heeft Arjan zich naast de algemene tandheelkunde toegelegd op de behandeling van complexe gevallen van aangezichts- en kaakgewrichtspijn. Bij deze behandelingen maakt hij gebruik van digitale analyses van de occlusie en articulatie, waarmee hij inmiddels een ruime ervaring heeft. Naast tandarts is Arjan voorzitter van de NVBT, de vereniging voor bio-energetische tandheelkunde, en klinisch directeur bij Easier Dental Care.

  • drs. Maarten Bekkers

    Maarten is afgestudeerd in 2008 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Na zijn afstuderen werkte hij in verschillende praktijken en volgde veel nascholing op het gebied van de restauratieve en esthetische tandheelkunde. Sinds 2015 is Maarten erkend als specialist Restauratief Tandarts (NVVRT) & Prosthodontist (EPA). 

    In 2015 lanceerde hij zijn tandheelkundig behandelconcept 'gaaf.care'. Deze werkwijze biedt hulpmiddelen, zoals roadmaps, beslisbomen en checklists, om complexe casussen in de restauratieve en esthetische tandheelkunde op gestructureerde wijze voorspelbaar, tandweefselbesparend en duurzaam te kunnen plannen en uitvoeren. Kwalitatief hoogstaande tandheelkunde en duidelijke communicatie staan daarbij centraal. Daarnaast verzorgt gaaf.education nascholing op het gebied van restauratieve en esthetische tandheelkunde en het toepassen van het gaaf.care concept. Zie www.gaaf.care voor meer informatie.

    Maarten is zelf werkzaam bij Tandheelkundig Centrum Parijsch te Culemborg, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met uitgebreide restauratieve en esthetische uitdagingen, maar ook implantologie en (parodontale esthetische) chirurgie.

  • Nadiya Mutsaers

    Nadiya Mutsaers heeft in 2011 de opleiding tot fysiotherapeut afgerond op de Avans Hogeschool Breda, waarna ze ging werken bij Fysiofit Vught. In 2018 ronde ze (met genoegen) haar Master Musculoskeletale Revalidatie af met de specialisatie Orofaciale fysiotherapie.

    Sinds 1 juli 2019 heeft ze haar eigen praktijk als Orofaciaal fysiotherapeut binnen het paramedisch centrum Fysiofit Vught: Orofaciaal Centrum Vught.

  • Naomi Doelen

    Naomi Doelen is in 2012 afgestudeerd aan de ACTA. Na haar afstuderen werkte zijin diverse praktijken, waaronder in de bijzondere tandheelkunde, gehandicaptenzorg, kindertandheelkunde en in de algemene praktijk.

    In november 2022 werd zij erkend restauratief tandarts (NVvRT) en in 2023 ook recognized Specialist John Kois. Momenteel werkt ze bij DentiQ Tandartsen in Maarssen & Proclin in Rotterdam. Daarnaast is ze lid van de autotransplantatieteams Utrecht & Rotterdam.

    Ook heeft zij, samen met Willemijn van Susante, haar eigen opleidingscentrum: BITE Functional Dentistry, waarmee zij cursussen geven over functionele tandheelkunde. Verder is zij een enthiousiast spreker op verschillende events.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor tandartsen.
  • Ruim 55 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten