Kindertandheelkunde en radiologie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor tandartsen.
  • Ruim 55 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

U herkent de situatie ongetwijfeld uit uw praktijk: het kind dat niet blijft dichtbijten op het bitewing bijtblokje met als gevolg een onbruikbare foto met vooral ‘zwart’ beeld, of het kind dat met het hoofd meedraait als de pano voorbijkomt. Zulke situaties doen ons vaak inwendig ontploffen. Hoe voorkom je deze en wat zijn de alternatieven? Op deze vragen en problemen wordt in deze cursus antwoord geboden, steeds met de radioprotectie voor de patiënt in het achterhoofd.

Leerdoelen

Het doel van deze cursus is de tandarts bewust te maken van de potentiële risico’s van ioniserende straling. In het bijzonder in de kindertandheelkunde dient men aandacht te hebben voor het beperken van de stralingsdosis, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Hiervoor is voldoende kennis nodig van de verschillende technieken die men kan gebruiken in de praktijk en van de verschillende technische middelen die in de handel te verkrijgen zijn. Een tweede doelstelling van deze cursus is de tandarts artefacten en projectiefouten te leren herkennen, zodat ze in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Docent

  • prof. dr. Johan Aps

    Doctor Johan Aps (1970) behaalde in 1993 zijn diploma Licentiaat in de Tandheelkunde aan de Universiteit Gent, in 1997 gevolgd door het Certificaat Kindertandheelkunde, Bijzondere Tandheelkunde en Narcodontie, en door het Doctoraat in de Tandheelkunde in 2002. In 2008 behaalde hij een Master in Dental and Maxillofacial Radiology aan de University of London, Verenigd Koninkrijk. Van 1993 tot 2012 was hij werkzaam aan de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent, tussen 2012 en 2018 aan de University of Washington, Seattle, Verenigde Staten van Amerika, van 2019 tot 2020 aan de University of Western Australia, Perth, Australië, en van 2020 tot 2022 aan de Arteveldehogeschool Gent, België. Momenteel is hij werkzaam aan de Vrije Universiteit Brussel in België. Hij is auteur van verschillende hoofdstukken in boeken, tandheelkundige artikels in internationale tijdschriften en congres bijdragen. Daarnaast fungeert hij als reviewer, editor en associate-editor in verschillende wetenschappelijke tijdschriften en boeken.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor tandartsen.
  • Ruim 55 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten