Hoe kom je erachter of slaapapneu ten grondslag ligt aan de slaapproblemen waarmee de patiënt het spreekuur bezoekt? Er is namelijk een grote verscheidenheid aan mogelijke symptomen van slaapapneu.
Een aanzienlijk deel van de patiënten met slaapproblemen heeft slaapapneu, maar het is niet het enige slaapprobleem. Ongeveer twintig procent van de mensen in Nederland rapporteert slecht te slapen. De problemen variëren van moeilijk inslapen tot vaak en vroeg ontwaken. Tien procent van deze mensen geeft aan regelmatig slecht tot zeer slecht te slapen. Vanzelfsprekend heeft dit ook gevolgen voor het dagelijks functioneren.
De geschatte prevalentie van slaapapneu varieert sterk: van 15% tot zelfs ruim 50% van de bevolking. De prevalentie neemt toe met de leeftijd. Slaapapneu komt in de meeste leeftijdscategorieën vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, al verdwijnt dit verschil na de menopauze. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 500.000 mensen matig ernstige tot ernstige slaapapneu met klachten, terwijl slechts 80.000 patiënten daadwerkelijk worden behandeld. Dit betekent dat veel mensen met slaapapneu ongediagnosticeerd, niet erkend en in ieder geval onbehandeld rondlopen.
Internationaal onderzoek toont aan dat bij circa 50% van de mensen de apneu-hypopneu-index (AHI), een maat voor slaapapneu, boven de 5 ligt. Dit is een internationaal afkappunt, waarboven wordt gesproken van slaapapneu. Bij 30% ligt de AHI boven de 15, wat duidt op ernstige slaapapneu.
In deze cursus leer je wat slaapapneu is, welke klachten het veroorzaakt en hoe je de diagnose kunt stellen. Ook legt Lisette Venekamp (longarts-somnoloog), de docent van deze cursus, uit welke behandelmogelijkheden er zijn en wat de gezondheidsrisico’s zijn van onbehandelde slaapapneu. Er is extra aandacht voor slaapapneu bij ouderen en vrouwen.