Hoe herkent u dementie bij iemand met een lichte verstandelijke beperking? Welke signalen zijn écht veelzeggend en hoe stemt u uw zorg hierop af? In deze praktijkgerichte cursus Margot Klijberg (specialist ouderengeneeskunde) en Mathilde Mastebroek (arts voor verstandelijk gehandicapten) u mee in de complexe maar boeiende wereld van diagnostiek, begeleiding en samenwerking.
U start met een verhelderende introductie in het begrip intelligentie: wat wordt daar precies onder verstaan, hoe wordt het gemeten en hoe is het verdeeld over de bevolking? Vervolgens verdiept u zich in de specifieke kwetsbaarheden van ouderen met een lichte verstandelijke beperking en leert u hoe u het onderscheid maakt tussen bestaande beperkingen en tekenen van dementie.
Via praktijkvoorbeelden, waaronder een gefilmd consult, krijgt u inzicht in de belangrijkste do’s en don’ts in de omgang en begeleiding. Ook komt het begrip lage gezondheidsvaardigheden uitgebreid aan bod – cruciaal om zorgvragend of moeilijk te begrijpen gedrag beter te kunnen plaatsen én begeleiden.
Tot slot maakt u kennis met de organisatie van de verstandelijk gehandicaptenzorg en ontdekt u hoe u effectief kunt samenwerken met andere disciplines om optimale zorg te bieden.
Let op! Deze cursus is in de eerste plaats ontwikkeld voor specialisten ouderengeneeskunde in de eerste lijn, maar biedt ook voor huisartsen en intramuraal werkende specialisten waardevolle inzichten en praktische handvatten.