Hardloopblessures

Informatie

Mensen lopen al sinds miljoenen jaren hard. Door stabilisatie, kracht en training zijn mensen steeds betere hardlopers geworden. Waar het in de geschiedenis voornamelijk gedaan werd om te overleven (jagen en vluchten) wordt het tegenwoordig vooral gedaan als sport en ontspanning. In Nederland lopen ruim twee miljoen mensen hard. Deze twee miljoen hardlopers worden verdeeld over verschillende disciplines van het hardlopen. Veruit de meeste hardlopers lopen hard op de weg, maar de prestatieloper loopt ook regelmatig op de atletiekbaan. Een steeds grotere populatie hardlopers loopt hard over trails. Deze groep trail-lopers zijn op zoek naar steeds meer uitdaging en lopen vaak wedstrijden in buitenlandse berggebieden.

In 2014 liepen de ongeveer twee miljoen hardlopers in Nederland 710.000 blessures op, waarvan er 220.000 medisch behandeld werden. Hardlopen is daarmee na veldvoetbal de sport met het grootste aantal blessures. Zelden is de blessure zo acuut en ernstig dat de SEH bezocht wordt. Een groot deel van deze geblesseerde hardlopers meldt zich direct bij de fysiotherapeut, een deel bezoekt eerst de huisarts. De anatomische structuren die de hardloopbelasting op moeten vangen zijn de locaties waar de meeste hardloopblessures voorkomen. Het kniegewricht is de meest voorkomende locatie van hardloopblessures, de achillespees en patellapees hebben de grootste incidentie van tendinopathie bij hardlopers. Deze blessures kunnen zo hardnekkig zijn dat regelmatig het hardlopen voorgoed moet worden beëindigd.

Deze cursus bestaat uit twee modules en een eindtoets.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • kunt u de specifieke facetten van hardlopen op het gebied van belasting en belastbaarheid herkennen
 • kunt u risicofactoren voor het ontstaan van hardloopblessures in kaart brengen
 • bent u in staat om de meest voorkomende hardloopblessures te diagnosticeren en te behandelen
 • kunt u beoordelen of er preventieve interventies ingezet moeten worden
 • kunt u beschrijven welke preventieve interventies ingezet moeten worden

Docent

 • L. Schout

  Luc Schout is MSc. manueel therapeut, fysiotherapeut en hardloper.
  Hij begon zijn fysiotherapeutische carrière bij het Sport Medisch Centrum Papendal. Hier begeleidde en revalideerde hij sporters van verschillende niveaus. Momenteel is Luc werkzaam als fysiotherapeut van de Atletiekunie en in zijn eigen praktijk Fysi-O2. Bij de Atletiekunie is hij als fysiotherapeut verantwoordelijk voor de topatleten van Nederland. Hij werkt multidisciplinair nauw samen met onder andere: sportartsen, sport diëtisten, coaches, strength en conditioning trainers en andere fysiotherapeuten. Binnen zijn eigen praktijk ligt de focus op de begeleiding en revalidatie van hardlopers met blessures.

 • drs. F. Langens

  Françoise Langens (1966) volgde haar studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waar zij vervolgens de huisartsenopleiding deed. Van 1995 tot 2000 had zij een eigen huisartspraktijk in Hoevelaken. Daarna werkte zij tot 2010 als huisarts in dienst van een andere huisarts (HIDHA).Sinds 2004 houdt zij zich bezig met de medische begeleiding van mensen met overgewicht en met de preventie van overgewicht. Over deze en andere aan voeding gerelateerde onderwerpen ontwikkelde zij verschillende e-learningmodules, schreef zij het boek ‘Gezond eten, een leven lol’ en geeft zij (gast)colleges, o.a. aan de huisartsenopleiding van het UMCN. Van 2012 tot 2014 was zij als arts verbonden aan de Nederlandse Obesitas Kliniek in Velp. Momenteel werkt zij als huisarts in Amersfoort.

  Disclosure: 
  Geen belangenconflict gemeld.