Cursusinformatie

Anemie bij ouderen

Informatie: 

In deze cursus komen eerst enkele algemene aspecten van anemie aan de orde, zoals de definitie, epidemiologie, klachten en symptomen.

De verschillende vormen van anemie en hun ontstaanswijze worden besproken, waarbij de nadruk ligt op de vormen van anemie die samenhangen met gebrek aan ijzer,  vitamine B12 en foliumzuur.
Ook de anemie bij chronische ziekten komt ter sprake. Andere vormen van anemie, hun wijze van ontstaan en behandeling, worden kort vermeld.

Daarna wordt nader ingegaan op anemie bij ouderen. De klinische symptomen, de parameters voor laboratoriumonderzoek en de behandeling komen daarbij aan bod. Het is hierbij noodzakelijk kritisch te kijken naar de laboratoriumwaarden waarop de diagnose is gesteld.

CanMEDS

Farmaceutisch handelen 60%
Kennis en wetenschap 40%

Accreditatie

Deze cursus is door de KNMP geaccrediteerd voor 2 punten.

StiPCO-subsidie

Als u deze cursus met goed gevolg afrondt, dan verdient u daarmee 1 StiPCO-punt ter waarde van €50.
Op de site van de KNMP vindt u alle informatie hierover.

Preview video: 

28 februari 2021
Leerdoelen: 

Na het volgen van deze cursus:

 • kent u de functies van de erytrocyt
 • herkent u de symptomen van een anemie
 • kunt u onderscheid maken tussen verschillende vormen van anemie
  • pathofysiologische indeling: verlies, aanmaak en afbraak
  • morfologische indeling: microcytair, normocytair en macrocytair
 • kent u de belangrijkste hoofddiagnosen van chronische anemie bij ouderen en hun belangrijkste oorzaken
  • ferriprieve anemie
  • anemie der chronische ziekte
  • vitamine B12-deficiëntie
  • foliumzuurdeficiëntie
 • kunt u aan de hand van de gestelde diagnose een voorstel doen voor de farmacotherapie
 • kunt u tijdens een medicatiereview relevante parameters interpreteren, zoals Hb en ferritine bij het gebruik van ferrofumaraat
 • kunt u tijdens een medicatiereview de rationale van de behandeling van anemie evalueren en zo mogelijk een aangepast advies formuleren voor nadere controles
Docent: 

dr. M. Lafeber MD MSc

Melvin Lafeber is epidemioloog en arts in opleiding tot internist (vasculaire geneeskunde en klinische farmacologie) in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is in 2013 gepromoveerd op het onderwerp ‘de Polypill in de Preventie van Hart- en Vaatziekten’ aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is hij parttime werkzaam als programmamanager voor Geïntegreerde Farmaceutische Zorg (GFZ) bij BENU Apotheken Nederland en is hij zeer betrokken bij post-academisch onderwijs voor apothekers bij BENU apotheken en PAO farmacie voor o.a. BIG-6-farmacotherapiecyclus.

Reviewer: 

C.F. Ebbelaar MSc

C.F. (Chiel) Ebbelaar is apotheker en docent aan de Universiteit Utrecht voor de afdeling Farmaco-epidemiologie & Klinische Farmacologie van het departement Farmaceutische Wetenschappen.

Hij houdt zich voornamelijk bezig met onderwijs op gebied van medicatiereview. Daarnaast studeert hij momenteel SUMMA, de verkorte geneeskunde-opleiding in combinatie met klinisch onderzoek. Hij combineert dit met het geven van post-academisch onderwijs, onder andere voor PAO-Farmacie, waar hij program director is van de BIG-6-farmacotherapiecyclus.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00