Cursusinformatie

Labwaarden bij medicatiebeoordelingen

Informatie: 

Een medicatiebeoordeling is een mooie manier om de medicatie van een patiënt opnieuw kritisch te bekijken. Kunnen er aanpassingen worden gedaan in de medicatie? Welke medicatie zou eraf of vervangen kunnen worden? Hoe kunnen klinisch-chemische parameters het effect van de farmacotherapie beïnvloeden? En hoe vertaalt zich dat in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan?

Een goede samenwerking tussen de volgende partijen is daarbij van belang: de patiënt, de huisarts en de apotheker/collega-huisarts, in het geval van een apotheekhoudend huisarts. In de praktijk is het namelijk wenselijk dat de medicatie van een patiënt niet alleen maar door de voorschrijver wordt beoordeeld (keurt een slager zijn eigen vlees?). Voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling zullen apotheekhoudende huisartsen daarom de hulp moeten inroepen van een collega, of een apotheker uit de buurt. Deze zullen in ieder geval de analyse moeten doen. Ook de patiënten-anamnese kan in dit geval beter niet door de eigen huisarts worden afgenomen. Als een patiënt niet ‘doet wat de dokter zegt’, zal hij daar niet gemakkelijk over vertellen aan zijn eigen behandelaar.

In deze cursus wordt de theorie geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. Hierbij wordt aandacht besteed aan valkuilen en aandachtspunten om tot optimale farmacotherapie voor de individuele patiënt te komen.

CanMEDS

Farmaceutisch handelen 40%
Communicatie 20%
Samenwerking 40%

StiPCO-subsidie

Als u deze cursus met goed gevolg afrondt, dan verdient u daarmee 1 StiPCO-punt ter waarde van €50.
Op de site van de KNMP vindt u alle informatie hierover.

Preview video: 

31 mei 2021
Leerdoelen: 

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u de medicatiebeoordeling en STRIP
  • kunt u bij mensen met polyfarmacie medicatiebeoordelingen organiseren volgens de vigerende richtlijnen en standaarden
  • weet u hoe klinisch-chemische parameters het effect van de farmacotherapie kunnen weerspiegelen, en hoe zich dat vertaalt in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan
  • kunt u bij de medicatiebeoordelingen effectief samenwerken met andere hulpverleners in de eerstelijnszorg
  • kent u de vijf stappen van STRIP en weet u deze in de praktijk te brengen

 

Docent: 

drs. M.C. Roper-Venema

Marjolijn Roper-Venema voert als zelfstandig apotheker-medicatiebeoordelaar medicatiebeoordelingen uit voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen. Ze heeft haar eigen bedrijf, ReviewExpert (www.reviewexpert.nl). Marjolijn is beoordelaar van medicatiebeoordelingen (case reports) voor de opleiding tot Openbaar Apotheker Specialist, docent bij de cursus Medicatiebeoordeling van het IVM en extern docent bij Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarnaast schrijft ze farmaceutisch-inhoudelijke teksten voor verschillende opdrachtgevers.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00