Cursusinformatie

Antitrombotica: de basisprincipes op een rij

Informatie: 

Deze cursus bestaat uit twee delen. In dit eerste deel zal de basis worden besproken om antitrombotica goed te kunnen begrijpen. Chiel Ebbelaar gaat in detail in op de normale fysiologie van het vormen van een stolsel oftewel de hemostase. Hierbij gaat hij in op de verschillen tussen de primaire en secundaire hemostase, en op de verschillende typen trombi. Vervolgens bespreekt hij de farmacologie van de verschillende antitrombotica in de eerste lijn, waaronder de trombocytenaggregatieremmers, vitamine K-antagonisten, DOAC’s, en heparines.

In het tweede deel van de cursus zullen veelvoorkomende aandoeningen in de eerste en de tweede lijn worden besproken. Ook de zin en de onzin van veelvoorkomende combinaties komt daarbij aan bod.

De theorie wordt geïllustreerd aan de hand van casuïstiek, waarbij op basis van klinisch redeneren een behandelbeleid wordt bepaald.

CanMEDS

Kennis en wetenschap 100%

Preview video: 

31 juli 2021
Leerdoelen: 

Na het doorlopen van deze cursus:

  • kent u de wijze waarop veneuze (en arteriële) trombo-embolie ontstaat
  • begrijpt u het verschil tussen de primaire en secundaire hemostase
  • bent u bekend met enkele stollingsstoornissen
  • bent u bekend met de trias van Virchow
  • kent u het verschil tussen witte en rode trombi
  • kent u de farmacologie van antitrombotica
  • bent u globaal bekend met de indicaties voor de verschillende antitrombotica
  • kunt u beredeneren in welk geval anticoagulantia nodig zijn en in welke gevallen trombocytenaggregatieremmers

 

Docent: 

C.F. Ebbelaar MSc

C.F. (Chiel) Ebbelaar is apotheker en docent aan de Universiteit Utrecht voor de afdeling Farmaco-epidemiologie & Klinische Farmacologie van het departement Farmaceutische Wetenschappen.

Hij houdt zich voornamelijk bezig met onderwijs op gebied van medicatiereview. Daarnaast studeert hij momenteel SUMMA, de verkorte geneeskunde-opleiding in combinatie met klinisch onderzoek. Hij combineert dit met het geven van post-academisch onderwijs, onder andere voor PAO-Farmacie, waar hij program director is van de BIG-6-farmacotherapiecyclus.

Reviewer: 

dr. M. Lafeber MD MSc

Melvin Lafeber is epidemioloog en arts in opleiding tot internist (vasculaire geneeskunde en klinische farmacologie) in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is in 2013 gepromoveerd op het onderwerp ‘de Polypill in de Preventie van Hart- en Vaatziekten’ aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is hij parttime werkzaam als programmamanager voor Geïntegreerde Farmaceutische Zorg (GFZ) bij BENU Apotheken Nederland en is hij zeer betrokken bij post-academisch onderwijs voor apothekers bij BENU apotheken en PAO farmacie voor o.a. BIG-6-farmacotherapiecyclus.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00