Cursusinformatie

Allergische en niet-allergische rinitis

Informatie: 

De klachten verstopte neus, een loopneus, jeuk in de neus, of niezen betreffen bijna altijd een rinitis, die een allergische (‘hooikoorts’) of niet-allergische oorzaak kan hebben.

Wereldwijd beschouwt men allergische rinitis (AR) als een serieus gezondheidsprobleem. Patiënten uit verschillende werelddelen hebben ongeacht regio, etnische afkomst, geslacht of leeftijd last van AR, die zoals gezegd een belangrijke beperkende invloed kan hebben op het dagelijks leven, slaap-waakritme, het werk en schoolprestaties. De impact van AR op de dagelijkse productiviteit is groter dan veel andere aandoeningen die als belastend worden gezien, zoals astma, diabetes, depressie en coronaire hartziekten (CHZ).

AR is de meest voorkomende vorm van de aandoeningen die vallen onder de noemer van de niet-infectieuze rinitis. Bij allergische rinitis speelt, evenals bij astma, hyperreactiviteit, in diverse ernstgraden, een rol. Hierbij kunnen tal van immunologische IgE-gemedieerde of specifieke prikkels  (bijv. pollen, huisstofmijt) of niet-IgE gemedieerde of niet-immunologische a-specifieke prikkels (bijv. rook, diesellucht, parfum, bak en braadlucht) een reactie in het neusslijmvlies induceren.

Niet alle patiënten met rinitisklachten gaan naar de huisarts. Zij komen direct bij u in de apotheek met een zelfzorgvraag.

U krijgt in deze cursus antwoorden op de volgende vragen.

 • Hoe vaak komt rinitis voor?
 • Wat zijn de oorzaken ervan?
 • Hoe stelt men de diagnose?
 • Hoe is de behandeling volgens de laatste richtlijnen?
 • Op welke wijze helpt u mensen met een zelfzorgvraag over rinitis optimaal?

CanMEDS

Kennis en wetenschap 80%
Farmaceutisch handelen 20%

31 augustus 2021
Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus:

 • kent u de epidemiologie en pathofysiologie van rinitis
 • kent u de symptomen en kunt u voorlichting geven over het beloop
 • weet u hoe een arts de diagnose stelt
 • kent u de behandelmogelijkheden
 • weet u waarom welke middelen de voorkeur hebben en welke obsoleet zijn
 • kunt u de dienstverlening aan rinitispatiënten optimaal adviseren
Docent: 

C. E. Bartels MSc

Ron Bartels is openbaar apotheker met een speciale interesse in CVRM. Daarnaast is hij lid van de redactiecommissie Medicatiebewaking van Stichting Healthbase en oud-voorzitter van de Vereniging van Jonge Apothekers.

drs. M.D. Vijverberg-Vermaas
Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00