Cursusinformatie

Reumatoïde artritis: ziektebeeld en behandeling

Informatie: 

In deze cursus gaan we in op een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma, namelijk ‘reumatoïde artritis’, afgekort RA.
Reumatoïde artritis (RA) is een progressieve (voortschrijdende) chronische ziekte die wordt gekenmerkt door meestal symmetrische ontsteking van meerdere gewrichten. Hierdoor zijn gewrichten gezwollen, pijnlijk en stijf. Hoewel RA zich in alle gewrichten kan voordoen, zijn vooral de hand, pols en voorvoetgewrichten aangedaan. 
Naast de artritis komen ook systemische ziekteverschijnselen (koorts, malaise en gewichtsverlies) voor. Door de ontsteking en door de schade wordt de functie van de gewrichten belemmerd, waardoor invaliditeit kan optreden.

Naast de reumatoloog spelen veel zorgverleners, zoals de huisarts, apotheker, apothekersassistent en ergotherapeut een belangrijke rol bij de behandeling en begeleiding van de patiënt met RA.  De behandeling van RA was vroeger vooral gericht op pijnbestrijding. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het zoveel mogelijk voorkómen van gewrichtsschade. Hierbij spelen de disease modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) en de biologicals een centrale rol. 

In deze cursus maak je kennis met de (mogelijke) oorzaken, de diagnostiek, de symptomen, en het verloop van RA. Daarna staan we uitgebreid stil bij de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling.  Gezien het feit dat de meeste patiënten zowel door de huisarts als door een reumatoloog worden behandeld, speelt de apotheek een zeer belangrijke rol in het signaleren van mogelijke geneesmiddelinteracties. In deze cursus wordt dan ook ingegaan op enkele veelvoorkomende interacties. Als apothekersassistente kun je vanuit de apotheek patiënten met RA op diverse manieren behulpzaam zijn; hieraan wordt in deze cursus ook aandacht besteed. 

Nieuw!
Verspreid in deze cursus staan korte interviews met reumapatiënte José Menting. Zij vertelt aan Angela van Gelder, apothekersassistente in de Maartensapotheek, over haar symptomen, het beloop van de ziekte en de medicamenteuze behandeling.

Preview video: 

15 januari 2022
Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van reumatoïde artritis. Tevens ben je bekend met de medicatie voor reumatoïde artritis. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met reumatoïde artritis.

Docent: 

drs. M.D. Vijverberg-Vermaas
Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.
Reviewer: 

prof. dr. B.J.F. van den Bemt

Prof. dr. B.J.F. (Bart) van den Bemt werkt als apotheker en senior onderzoeker bij de afdeling Farmacie van de Sint Maartenskliniek en de apotheek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud. Hij  heeft zich gespecialiseerd in geneesmiddelen die worden gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals NSAIDs, DMARDs en biologicals. 
Hiernaast is wetenschappelijk onderzoek een van zijn belangrijkste taakgebieden. Zijn onderzoek is vooral gericht op de individualisatie van geneesmiddelgebruik (therapietrouw, medicatiereview en opname-/ontslag) en het doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen (biologicals, verspilling).

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00

Partners