Soorten hoofdpijn: herken jij ze?

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

12648760_xxl.jpg

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Ondanks het feit dat hoofdpijn een van de meest voorkomende klachten is op het spreekuur van de huisarts, gaat 80% van de mensen met hoofdpijn niet naar de huisarts. Een deel van deze mensen zal in de apotheek komen voor een pijnstiller tegen hoofdpijn of migraine. Bij een vraag over hoofdpijn is het daarom erg belangrijk dat je de zelfzorgstandaard Hoofdpijn goed volgt en de bijbehorende WHAM-vragen stelt. Er zijn namelijk meerdere vormen van hoofdpijn en, afhankelijk van de vorm hoofdpijn, ook meerdere adviezen mogelijk.

In deze cursus worden de belangrijkste vormen van hoofdpijn besproken. Je leert welke klachten bij deze vormen horen, en wat de bijbehorende medicatie is. Verder bespreken we wanneer er bij hoofdpijn sprake is van alarmsymptomen. Bij alarmsymptomen moet je de patiënt naar de huisarts verwijzen. Het is dus belangrijk dat je deze alarmsymptomen kent en herkent. Daarnaast leer je in welke gevallen je zelfzorgadviezen kunt geven en/of zelfzorgmedicatie kunt adviseren. Ook is er aandacht voor kinderen met hoofdpijn.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ken je het onderscheid tussen veelvoorkomende soorten hoofdpijn. Tevens ben je bekend met de medicatie voor de verschillende soorten hoofdpijn. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met hoofdpijn, zowel op het gebied van leefstijl als op het gebied van medicatie.

Docent

  • drs. M.D. Vijverberg-Vermaas
    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten