Psoriasis: leven met een chronische huidziekte

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

12245486_xxl.jpg

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische ontstekingsziekte van de huid. In Nederland heeft ongeveer 2 tot 3% van de mensen psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte; dit betekent dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als vreemd ziet en deze gaat aanvallen. Hierdoor kan deze huidziekte zorgen voor diverse ongemakken zoals rode plekken, huidschilfers, jeuk en pijn. Mensen met psoriasis kunnen ook nagelafwijkingen en gewrichtsklachten krijgen. Daarnaast kan de zichtbaarheid van de aandoening psychisch zwaar zijn.
  
Psoriasis is helaas niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelopties om de symptomen te verlichten. Het doel van de behandeling is om een zo lang mogelijke periode zonder belastende huidverschijnselen, jeuk of gewrichtsklachten te realiseren.

In deze cursus gaan we in op de verschillende verschijningsvormen van psoriasis, de factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van psoriasis, het beloop van de ziekte en een aantal aandoeningen dat is gerelateerd aan psoriasis. Uiteraard zullen de farmacotherapeutische behandelmethoden uitgebreid aan bod komen, waardoor je patiënten met psoriasis goed kunt adviseren over de gebruikte middelen. In de eerste lijn (huisarts) zijn dit met name lokale middelen, waarbij jij een goed ‘smeer’-advies kunt geven. Vanuit de tweede lijn (dermatoloog) kun je ook systemische middelen tegenkomen, waarbij ook jouw kennis over het juiste gebruik en eventuele bijwerkingen bij het geven van goed advies van pas komen.
In deze cursus worden videofragmenten getoond waarin een patiënt met psoriasis wordt geïnterviewd. Deze opnamen zijn tot stand gekomen in samenwerking met de patiëntenvereniging Psoriasispatiënten Nederland.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ken je de oorzaken en klachten van psoriasis en artritis psoriatica. Tevens ben je bekend met de medicatie bij deze aandoeningen. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met psoriasis en artritis psoriatica.

Docent

 • drs. M.D. Vijverberg-Vermaas
  Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

Reviewer

 • Psoriasispatiënten Nederland

  Psoriasispatiënten Nederland is een vereniging voor mensen met psoriasis en/of artritis psoriatica. Psoriasispatiënten Nederland hecht belang aan goede, objectieve voorlichting over psoriasis. Wat zijn de kenmerken, hoe de aandoening te behandelen en wat zijn de vooruitzichten? Daarover geven zij uitvoerige informatie op hun website, via de sociale media en in het magazine 'Psoriasis'.