Geneesmiddelinteracties met risico op maagschade

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

Extra large

Deze cursus gaat over maagschade door geneesmiddelen. In de maag bevindt zich een zure omgeving zodat eiwitten afgebroken kunnen worden. Dit zuur is heel nuttig, maar kan in potentie ook de maag zelf beschadigen met mogelijk maagzweren en –bloedingen tot gevolg. Gelukkig zijn er verschillende mechanismen die de maag beschermen tegen het zuur.
Echter, er zijn geneesmiddelen die deze beschermende mechanismen kunnen remmen en die een lokaal schadelijk effect kunnen uitoefenen op de maag. De belangrijkste groep van geneesmiddelen die maagschade kunnen geven zijn de NSAID’s. In combinatie met andere geneesmiddelen en andere risicofactoren zoals leeftijd en comorbiditeiten is de kans dat NSAID’s de maag beschadigen nóg hoger.

Het is belangrijk om in de apotheek situaties te herkennen waarin het risico op maagdarmbeschadigingen verhoogd is. Daarbij is het belangrijk dat je als apothekersassistent weet welke opties er zijn om het risico te verminderen en wanneer maagbescherming nodig is.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • ben je in staat om tijdens het verwerken van recepten mogelijke problemen en risico's met betrekking tot maagschade te signaleren.
 • ben je in staat om in een baliegesprek adviezen en informatie te geven aan patiënten die geneesmiddelen gebruiken die maagschade kunnen veroorzaken.
 • heb je kennis van de mechanismen en risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van maagschade door geneesmiddelen.

Docent

 • drs. V. Eimermann

  Vesna Eimermann werkt sinds 2003 op de afdeling Medicatiebewaking bij Stichting Health Base. Naast het onderhouden en ontwikkelen van medicatiebewaking en afhandelingsadviezen voor nieuwe en bestaande geneesmiddelen, is zij inhoudelijk coördinator en eindredacteur van ‘Commentaren Medicatiebewaking’. Haar aandachtsgebieden zijn geneesmiddelinteracties en medicatiebewaking bij zwangerschap en lactatie.

  Na haar afstuderen is zij een jaar werkzaam geweest bij de Teratologie Informatie Service, toen nog bij het RIVM in Bilthoven.

 • S. de Klerk MSc

  Suzanne de Klerk heeft na afronding van haar studie Farmacie 2 jaar in de ziekenhuisfarmacie gewerkt waar zij als projectapotheker al regelmatig bezig was met de verbetering van medicatiebewaking. In 2018 heeft zij de overstap gemaakt naar Health Base waar zij naast het onderhouden en ontwikkelen van medicatiebewaking ook coördinator en eindredacteur is van het naslagwerk Commentaren Medicatiebewaking dat jaarlijks wordt uitgegeven door Health Base.

 • M. Olthoff MSc

  Marleen Olthoff is sinds 2016 werkzaam op de afdeling Medicatiebewaking van Health Base, nadat zij in 2015 haar opleiding Farmacie in Groningen heeft afgerond en als openbaar apotheker heeft gewerkt. Zij houdt zich bezig met het ontwikkelen en onderhouden van medicatiebewaking voor medicatiebewakingssystemen in Nederland en België. Haar aandachtsgebieden zijn hierbij onder andere contra-indicaties en medicatiebewaking bij zwangerschap en borstvoeding.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten