Uitgelicht

Thema-uitzending: Falsified Medicines Directive

Vanaf 9 februari is de Falsified Medicines Directive (FMD) van kracht. Dit is een Europese richtlijn die moet voorkomen dat vervalste geneesmiddelen in de legale distributieketen, en dus bij de patiënt, terechtkomen. Daarvoor wordt elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa voorzien van een uniek serienummer, verwerkt in een zogenoemde 2D-matrix. De serienummers worden door de fabrikant in het Europese systeem aangemeld. Vervolgens moet in de apotheek elk serienummer worden afgemeld uit het nationale systeem (de nationale ‘hub’). Voor de Nederlandse apotheek is bepaald dat de controles op enig moment in het apotheekproces van de terhandstellende apotheek mogen plaatsvinden. Het is dus goed mogelijk dat dit afmelden deel zal gaan uitmaken van jouw dagelijkse werkzaamheden als apothekersassistent(e).

Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de veiligheid van de patiënt door vervalste geneesmiddelen in de farmaceutische industrie te bestrijden.

In deze thema-uitzending vertelt Maayke Fluitman, Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij en eigenaar care2create, wat de FMD precies inhoudt en wat de impact ervan kan zijn voor de apotheek.

Nog geen abonnee van CME-Online? Je kunt gratis kennismaken met ons ruime cursusaanbod met meer dan 65 cursussen over actuele en vakinhoudelijke onderwerpen. Vraag hier een gratis proefcursus aan. Mocht je meer informatie willen neem dan contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan je graag te woord!

Bekijk hieronder de thema-uitzending

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00