Steeds meer kinderen en jongeren melden zich bij de huisarts met vragen over hun genderidentiteit. Als vertrouwd eerste aanspreekpunt speelt u een cruciale rol in het vroegtijdig signaleren, begeleiden en – waar nodig – verwijzen van deze jongeren en hun ouders. Maar hoe herkent u genderincongruentie? Wanneer is er sprake van genderdysforie? En wat kunt u als huisarts zelf betekenen, ook tijdens de lange wachttijden bij gendercentra?
In deze praktische en actuele cursus wordt u meegenomen in het medische en psychologische zorgtraject voor transgender kinderen en jongeren – van indicatiestelling en sociale transitie tot fertiliteitscounseling en puberteitsremmers. Ook is er aandacht voor bijkomende psychische problematiek. Hierbij wordt telkens benoemd wat u kunt betekenen als huisarts en wat u kunt verwachten van een multidisciplinair genderteam.
Kortom, deze cursus biedt u concrete handvatten om passende, toegankelijke en deskundige zorg te bieden aan transgender kinderen en jongeren in uw praktijk.
De docenten van deze cursus zijn:
- Annabel Markesteijn (belangenbehartiger en ervaringsdeskundig cliëntondersteuner)
- Fleur Lahaije (arts transgenderzorg kinderen en jongeren)
- Hedi L. Claahsen-van der Grinten (kinderendocrinoloog)
- Harry Horsman (klinisch psycholoog)
- Marlou Steverink-Timmer (verpleegkundige in opleiding tot specialist)
- Stèphan Kraai (kinder- en jeugdpsychiater)
- Franklin Maidman (huisarts)