3 Vooroordelen over online leren en werken

Zal ik het maar eerlijk toegeven? Ik denk dat de zorg in sommige situaties achterloopt. Au! Sorry daarvoor! Maar ik denk dat er in de zorg nog veel te winnen valt als er meer online geleerd en gewerkt wordt en echt niet alleen vanwege de tijdbesparing. 

Vooroordeel 1: live is beter

vooroordelen onine lerenLive elkaar zien heeft zo zijn voordelen. Denk aan lichaamstaal en ongepland uitwisselen over werk waardoor je nuttige informatie vergaart. Aan de andere kant kun je met projectteams op verschillende locaties online makkelijker bij elkaar komen. Door het gebrek aan reistijd neemt een vergadering minder tijd in beslag en je hoeft geen ruimte te reserveren om elkaar even bij te praten.

Als je online vergadert, gaat er minder tijd verloren aan smalltalk omdat je elkaar uit moet laten praten en naar elkaar moet luisteren.

Vooroordeel 2: deelnemer vindt live fijner

In de hoofden van veel mensen zit dat de ander (medewerker, collega, cliënt) een live bijeenkomst fijner vindt. En dat is maar de vraag.

Medewerkers kijken ook goed naar de tijdsinvestering

Medewerkers kijken ook naar hoeveel tijd ze kwijt zijn aan een cursus. Niet voor niks worden onze e-learning modules met online intervisie ook door veel zzp-ers gedaan. Zij tellen de uren in de klas plus de reistijd op en besluiten dan dat dit voor hen voordeliger is. En dat geldt echt niet alleen voor jonge medewerkers, maar net zo goed voor oudere medewerkers.

Tip: ga het gesprek aan met medewerkers, collega’s en cliënten en vraag wat hun wensen zijn over online en stap niet in de valkuil om voor de ander te beslissen dat online geen goede optie is.

Vooroordeel 3: online is eenzaam en alleen

Online leren is niet gelijk aan ‘zonder contact’. Ook aan online kun je contactmomenten toevoegen. Dat kan via verschillende kanalen, denk mails en telefoon.

Maak echt contact mogelijk

Bij CME-Online werken we zelf vooral online samen. Maar bij de mails die onze cursisten ontvangen, staat altijd een telefoonnummer. En soms maken cursisten daar gebruik van, bijvoorbeeld als ze gezakt zijn voor een toets of als ze willen weten wanneer hun punten worden bijgeschreven in het kwaliteitsregister. En altijd geven ze aan dat het fijn is dat er, naast het online leren, ook persoonlijk contact mogelijk is.

Tip: zorg ervoor dat een deelnemer niet alleen aangewezen is op online contact, maar maak mailen en bellen mogelijk. In de praktijk zien we dat maar een klein percentage van de cursisten van die optie gebruikmaakt, maar daar dan wel extreem positief over is.

En: hoe is dat bij jou?

Ik ben erg benieuwd naar jouw eigen ervaringen. Vergader jij online? School je al online na en wat zijn daar de ervaringen mee? Ik hoop je te horen in de reacties.

Bekijk ons aanbod voor zorginstellingen in de GHZ

Bekijk ons aanbod voor zorginstellingen in de VVT

Deel deze blog
dreamstime_l_118174477
Ergonomisch werken in de zorg: een must voor zorgverleners
Het ziekteverzuim in de zorg is hoog. Oorzaken zijn onder andere het verplaatsen en ondersteunen van...
Lees meer
Zorghulp tarieven CME-Online
Alles over niveau 6
In deze blog gaan we in op niveau 6 - de verpleegkundige. Hoe word je dit en wat betekent het eigenlijk?...
Lees meer
Zorgprofessional hanteert vier domeinen in de zorg
De vier domeinen in de zorg
In deze blog gaan we in op de vier domeinen in de zorg: hoe krijg je een compleet beeld van iemands situatie,...
Lees meer

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs

dreamstime_l_118174477
Lees blog
Zorghulp tarieven CME-Online
Lees blog
Zorgprofessional hanteert vier domeinen in de zorg
Lees blog
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!