Uit onderzoek is recent gebleken dat goede handhygiëne niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in het verpleeghuis levens redt. Mij verbaast dat niks. En zullen we dit eens onwetenschappelijk doortrekken naar de thuiszorg en de kraamzorg? Ook daar red je levens met een goede handhygiëne!
1. Pas handhygiëne goed toe
Je handen vluchtig inzepen en dan een paar seconden onder de kraan? Dat is geen goede handhygiëne! Overigens als je het langer doet, maar je vergeet bijvoorbeeld je duimen of je polsen, dan gaat jouw handhygiëne geen levens redden.
2. Ringen, horloges en kunstnagels
Bacteriën vinden een goed onderkomen onder ringen, horloges en kunstnagels. Ook onder trouwringen dus. Doe deze af voordat je gaat werken en herinner je collega’s eraan. Het is een ondankbare taak, maar alles voor de goede zaak, toch?! En als er veel collega’s zijn is het misschien een idee om dit eens bespreken in de teamvergadering of op een themabijeenkomst?!
3. Handschoenen
Het dragen van niet-steriele handschoenen is schoner dan werken met schone handen. Onder de nagels blijven immers altijd bacteriën zitten. Denk goed na wanneer je de handschoenen wisselt (in elk geval als je naar de volgende zorgvrager gaat) en dat je na handschoenen altijd handhygiëne toepast. Het desinfecteren of wassen van handschoenen is in elk geval niet nuttig: er ontstaan gaatjes en je krijgt ze niet goed schoon.
4. Wat neem je mee?
Je telefoon, een heuptasje, de tablet voor het ECD, vaak neem je spullen mee naar je zorgvrager en deze kunnen mogelijk ook een besmettingsbron zijn. Voor je mobiele telefoon/tablet zijn er speciale doekjes te koop. Heuptasjes zijn een besmettingsbron omdat ze vaak tegen van alles en nog wat aanhangen. Het advies bij gebruik om deze minimaal dagelijks schoon te maken. Uuuuhh, dat is niet zo heel praktisch, dus wellicht dan beter geen heuptasje.
5. Leg uit!
Virussen en bacteriën zijn onzichtbaar zonder microscoop. En vaak heb je er ook helemaal geen last van. Tot er een vervelend buikgriepvirus uitbreekt, de griep losbarst of je een steenpuist hebt. Blijf dus uitleggen waarom handhygiëne belangrijk is, aan zorgvragers, mantelzorgers en collega’s. En leg dan ook uit waarom je handschoenen en overschorten draagt. Het helpt nog wel eens om het om te keren: weet u wel bij wie ik hiervoor was? En wilt u dat ik zijn/haar bacteriën nu lekker bij u kom brengen? Nee toch…