Wat kunt u als specialist ouderengeneeskunde betekenen voor een patiënt met afasie? Veel patiënten met afasie willen beter leren spreken, maar in de praktijk blijkt het lastig om dit doel na te streven. Toch kan de communicatievaardigheid vaak verbeteren door het vinden van passende vormen van aanpassing en ondersteuning.
Afasie wordt meestal omgeschreven als niet-aangeboren taalstoornis, maar om het communicatiegedrag goed te begrijpen en passende doelen te stellen, is het belangrijk ook niet-talige cognitieve functies mee te nemen.
Deze cursus belicht chronische afasie vanuit een breder cognitief perspectief dan taal alleen. Hierdoor kunt u als specialist binnen een multi- of interdisciplinair team de inhoudelijke regie voeren over de afasiebehandeling. Het doel is om de alledaagse communicatievaardigheid van de cliënt te verbeteren, haalbare therapiedoelen te formuleren en gerichte adviezen te geven aan naasten en het behandelteam.
Hoewel het accent in deze cursus ligt op (chronische) afasie, komt ook de neurodegeneratieve aandoening primaire progressieve afasie (PPA) aanbod. Veel principes van de afasiebehandeling gelden ook, zelfs vaak in sterkere mate, voor de begeleiding van mensen met PPA.