Afasie: herstel of compensatie?

Afasie: herstel of compensatie?

Wat kunt u als specialist ouderengeneeskunde betekenen voor een patiënt met afasie? Veel patiënten met afasie willen beter leren spreken, maar in de praktijk blijkt het lastig om dit doel na te streven. Toch kan de communicatievaardigheid vaak verbeteren door het vinden van passende vormen van aanpassing en ondersteuning.

Afasie wordt meestal omgeschreven als niet-aangeboren taalstoornis, maar om het communicatiegedrag goed te begrijpen en passende doelen te stellen, is het belangrijk ook niet-talige cognitieve functies mee te nemen.

Deze cursus belicht chronische afasie vanuit een breder cognitief perspectief dan taal alleen. Hierdoor kunt u als specialist binnen een multi- of interdisciplinair team de inhoudelijke regie voeren over de afasiebehandeling. Het doel is om de alledaagse communicatievaardigheid van de cliënt te verbeteren, haalbare therapiedoelen te formuleren en gerichte adviezen te geven aan naasten en het behandelteam.

Hoewel het accent in deze cursus ligt op (chronische) afasie, komt ook de neurodegeneratieve aandoening primaire progressieve afasie (PPA) aanbod. Veel principes van de afasiebehandeling gelden ook, zelfs vaak in sterkere mate, voor de begeleiding van mensen met PPA.

Afbeelding van cursus Afasie: herstel of compensatie?
Accreditatiepunten
2 punten

Ruim 60 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Niet gesponsord en onafhankelijk

Preview

Na het volgen van deze cursus kunt u:

Afasie definiëren in termen van zowel talige als niet-talige cognitieve stoornissen.

Neuropsychologische factoren benoemen die de communicatievaardigheid van mensen met afasie beïnvloeden, met name in de context van aanpassing aan chronische afasie.

Beargumenteren dat taaloefeningen gericht op herstel meestal niet geïndiceerd zijn bij mensen met afasie, ondanks dat dit vaak aansluit bij hun hulpvraag (‘weer kunnen praten zoals eerst’).

Uitleggen dat mensen met afasie vaak structurele hulp van een (getrainde) gesprekspartner nodig hebben om zich optimaal aan te passen aan blijvende taalproblemen, en dat naastbetrokkenen systematisch bij de logopedie betrokken moeten zijn.

Kritisch reflecteren binnen het multi- of interdisciplinaire behandelteam op de voortgang bij de logopedie, de haalbaarheid van de gestelde logopedische doelen, en het voorkomen van onnodige frustratie bij de spreker met afasie.

De overlap en het verschil benoemen tussen afasie en Primair Progressieve Afasie (PPA).

Docenten

dr. Marina Ruiter

Marina Ruiter is Assistant Professor Taal- en Spraakpathologie aan de Radboud Universiteit. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Centre for Language Studies (CLS). Binnen het departement Taal en Communicatie verzorgt zij verschillende cursussen op het gebied van verworven taalstoornissen, waaronder afasie, Primair Progressieve Afasie en cognitieve communicatiestoornissen.

Met twintig jaar ervaring in de klinische revalidatie van mensen met complexe verworven taalstoornissen, heeft Marina een sterke basis in de klinische praktijk opgebouwd. Door haar achtergrond neigt ze meer naar onderzoek dat klinisch toepasbaar is. Haar onderzoek richt zich onder andere op de ontwikkeling van diagnostische en behandelingsinstrumenten voor mensen met communicatieve beperkingen (bijv. afasie) en het gebruik van e-health en virtual reality om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor de klinische praktijk.

Portretfoto: Suzan Zanders, Radboud Universiteit

Profielfoto van auteur dr. Marina Ruiter
Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Eerstelijns ouderengeneeskunde: multidisciplinair samenwerken
Afbeelding van cursus Complexe wondzorg
Afbeelding van cursus Proactieve zorgplanning: de kern van de ouderengeneeskunde
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!