Een groot aantal Nederlanders heeft langdurig of vaak last van een verstopte neus, een loopneus, jeuk in de neus of niezen. Driekwart van hen heeft last van een allergische rinitis. Rinitis is de Latijnse naam voor ‘ontsteking van het neusslijmvlies’. Zo’n ontsteking komt vaak voor bij mensen die last hebben van pollen of huisstofmijt.
Behalve van hun neus, hebben mensen met allergische rinitis ook vaak last van jeukende, prikkende en/of tranende ogen. Hoewel de klachten niet levensbedreigend zijn, hebben ze wel een grote invloed op de kwaliteit van het leven.
Langdurige of herhaaldelijk terugkerende neusklachten kunnen ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld neusafwijkingen, langdurig gebruik van decongestiva zoals xylometazoline, en bepaalde geneesmiddelen. Dit wordt niet-allergische rinitis genoemd.
In deze cursus leer je wat er precies wordt bedoeld met allergische en niet-allergische rinitis, hoe vaak deze aandoeningen voorkomen, wat de oorzaken en symptomen ervan zijn, hoe de huisarts de diagnose stelt en welke behandelingsmethoden vervolgens gekozen kunnen worden.
Niet alle patiënten zullen met deze klachten naar de huisarts gaan. Een groot deel van hen komt direct bij jou in de apotheek met een zelfzorgvraag. Het is daarom belangrijk dat je genoeg van allergische en niet-allergische rinitis afweet zodat je de patiënten goed kunt voorlichten en adviseren.