De Wet zorg en dwang is een wet die regelt wanneer en hoe je onvrijwillige zorg mag geven aan mensen die dat zelf niet willen. In deze cursus leer je wat de Wet zorg en dwang (Wzd) betekent voor jouw werk als wijkverpleegkundige. De Wzd is ook van toepassing in de extramurale zorg, bijvoorbeeld bij zorgvragers met dementie die thuis wonen. Als wijkverpleegkundige heb je hierin een centrale rol — onder andere als zorgverantwoordelijke, in het opstellen en evalueren van het zorgplan, én bij het signaleren en afwegen van risico’s.
We nemen je mee in de uitgangspunten van de wet, de definitie van onvrijwillige zorg, en de stappen die nodig zijn om deze zorgvuldig en verantwoord toe te passen. Je leert werken volgens het nieuwe stappenplan, waarbij de nadruk ligt op het zoeken naar alternatieven en het voorkomen van onnodige vrijheidsbeperkingen.
Na deze cursus weet je wat jouw professionele verantwoordelijkheden zijn binnen de Wzd, hoe je goede afwegingen maakt samen met het team, mantelzorgers en andere betrokkenen, en hoe je zorgt voor veilige, passende en persoonsgerichte zorg – ook in complexe thuissituaties.
Deze cursus is ontwikkeld voor wijkverpleegkundigen.