Cursusinformatie

Interacties tussen voeding en geneesmiddelen

Informatie: 

Welkom bij de cursus Interacties tussen voeding en geneesmiddelen. In deze cursus kijken we naar de mogelijke effecten van voeding op het gedrag van geneesmiddelen en daarmee op hun werking en bijwerkingen. 
Daarnaast komt de omgekeerde situatie aan bod: de effecten van geneesmiddelen en medicatie op het gedrag van voedingsstoffen en het mogelijk ontstaan van ondervoeding. Met name dit laatste probleem wordt op dit moment nog veel te weinig herkend en erkend. Steeds duidelijker wordt echter dat dit belangrijk en klinisch relevant kan zijn, vooral ook bij de oudere patiënt, terwijl het vaak kan worden voorkomen.
 

De kernpunten:

 • Voeding-geneesmiddeleninteracties kunnen relevant zijn, maar worden vaak gemist. Belangrijk is dat we dat in de toekomst beter leren herkennen.
 • Wat ook belangrijk is, is dat ze beide kanten op kunnen gaan. De meeste apothekers zullen zich in ieder geval bewust zijn van de mogelijkheid dat voeding effecten op medicatie kan hebben. Grapefruitsap kent bijna iedereen en ook het belang om adviezen over het innemen met of juist zonder voedsel. Maar naast de grapefruit zijn er nog vele andere voorbeelden. Er is veel minder bekend over de omgekeerde situatie:  wat doet medicatie met het gedrag van nutriënten of de algemene voedingstoestand?
 • Er zijn individuele gevallen bekend die vaak pas achteraf vaak worden toegeschreven aan ‘ja er is sprake van een voedingsprobleem’, ‘er is sprake van een vitamineprobleem’ of ‘die voeding heeft een effect op mijn farmacon’, maar systematische kennis is veel minder aanwezig.
 • Vooral de oudere patiënt verdient speciale aandacht omdat deze al slechter eet, vaak meer medicatie gebruikt en deze medicatie ook chronisch gebruikt.
 • Daarnaast is er speciale aandacht voor de voedingssupplementen. Dit is een zeer heterogene groep en omvat overeenkomstig wet- en regelgeving ook preparaten op basis van kruiden die feitelijk niets met voeding te maken hebben. Dit soort middelen zijn zeker niet onschuldig als het gaat om voeding-geneesmiddeleninteracties.


Cursusvorm

De cursus is in de vorm van presentaties op film, afgewisseld met teksten.
De verschillende delen worden afgewisseld met vragen.

De cursus is geredigeerd naar het niveau van de farmaceutisch consulent door C. Seeling, farmaceutisch consulent.

Preview video: 

 

31 augustus 2020
Leerdoelen: 

Na het volgen van deze cursus:

 • bent u zich bewust van mogelijke klinische relevantie van geneesmiddel-voedingsinteracties
 • kent u de achtergronden van de meeste voeding-geneesmiddelinteracties
 • kent u de verschillende onderliggende mechanismen van voeding-geneesmiddelinteracties
 • kunt u voeding-geneesmiddelinteracties herkennen als oorzaak van een bijwerking
 • weet u dat geneesmiddelgebruik geassocieerd is met het risico op ondervoeding of nutriëntdeficiënties (zeker bij ouderen)
 • kunt u kwetsbare patiëntgroepen monitoren op basis van screening van medicatie en voeding 
Auteur: 

prof. dr. R.F. Witkamp

Renger Witkamp is een Nederlands bioloog en farmacoloog.

Sinds 2006 is hij hoogleraar ‘Voeding en Farmacologie’ aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum, een vakgebied dat hij zelf omschrijft als "het wetenschapsgebied dat zich bezighoudt met het bestuderen van effecten van biologisch actieve stoffen in de voeding, met als doel een gezondheidsbevorderend of genezend effect te bewerkstelligen".

Voeding en Farmacologie werd bij de aanstelling van Renger Witkamp als nieuwe leerstoel ingesteld aan de Wageningen Universiteit.

Witkamp heeft biologie en farmacie gestudeerd in Utrecht. Zijn promotieonderzoek vond plaats aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en had als onderwerp: "Effecten van hormonen op omzetting van geneesmiddelen". 
Van april 1996 tot eind 2010 werkte hij bij TNO Pharma (Zeist en Leiden) en heeft daar diverse functies bekleed.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00