Lastig gedrag en verbale agressie aan de balie

Informatie

89273445_l_0.jpg

Lastig gedrag en agressie zijn verschijnselen van alle dag. Overal  waar mensen in groepen samenkomen, komen deze verschijnselen voor en dus ook in de apotheek. Voor apothekersassistenten en farmaceutisch consulenten is dit vanzelfsprekend een naar probleem en de 'daders' worden vaak als asociaal of agressief bestempeld. Maar… zijn deze stempels wel terecht? Wat is agressie eigenlijk? En hoe kun je omgaan met lastig gedrag en agressie? 

In deze cursus gaan wij de verschijnselen lastig gedrag en agressie nader bekijken. Bovendien geven wij je tools mee die je kunt gebruiken in de praktijk. Naast de theorie wordt er een aantal videofragmenten getoond met daarin praktijkvoorbeelden en bruikbare vaardigheden. Ook ga je tijdens deze cursus opdrachten uitvoeren om de leerstof goed te laten landen.

De eerste hoofdstukken richten zich op emotie en gedrag, maar ook op de vraag: wat is agressie? Daarna kijken we naar mentale kracht. Hoe zijn wij zelf in staat invloed uit te oefenen op ons gedrag? De laatste hoofdstukken zijn gericht op het herkennen van de verschillende vormen van agressie en de uiteindelijke interventies die je daarop kunt toepassen.

Let op: Dit is een cursus over lastig gedrag en verbale agressie aan de balie met veel duidelijke, korte videofragmenten. Deze videofragmenten kunnen confronterend zijn.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus ben je beter in staat om:

 • emotie en gedrag in de apotheek te herkennen
 • vormen en niveau's van agressie met behulp van de agressiematrix te herkennen
 • jouw grenzen te bewaken en aan te geven

Met deze vaardigheden kun je jouw zelfvertrouwen aan de balie vergroten en mentaal sterker worden in je werk.

Docent

 • Ruben Assmann MSc

  Ruben Assmann is trainer in Agressiemanagement en trainingsacteur bij REACT Advies & Training. Als Master of Science in de Criminologie is hij multidisciplinair opgeleid. Zo heeft hij geleerd vanuit zowel Juridische als Psychologische als ook Sociaal Wetenschappelijke invalshoeken te kijken naar verschijnselen rondom Criminaliteit en ontwikkelingen in de maatschappij. Op deze manier heeft hij aan de hand van deze perspectieven geleerd conceptueel te denken en objectief te kunnen blijven.

  Naast zijn studie heeft hij altijd topsport gedaan en mag hij zich drievoudig Wereldkampioen Ju Jitsu noemen. Juist door zijn Topsportcarrière heeft hij geleerd met Mentale spanningen om te gaan. Al sinds zijn 15e jaar deelt hij deze passie met kinderen tijdens de trainingen die hij hen wekelijks geeft. Als kind heeft Ruben veel geworsteld met zijn faalangst en is daar door zijn sport en werk bovenuit gegroeid. Hij weet dus als geen ander hoe men kan groeien met een beetje vertrouwen.

  Met aan de ene kant zijn studie en aan de andere kant zijn sport vond hij de perfecte middenweg als trainer in Agressiemanagement en Sociale Veiligheid. Inmiddels is hij gediplomeerd trainer in Fysieke Weerbaarheid, Agressie Regulatie en Omgaan met Verbale Agressie.

 • R. Reeders

  Remy volgde de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam. Hij volgde het programma ‘Stressmanagement’ en  ‘Agressieregulatie in het onderwijs’ onder leiding van Mark van Dieren, Sandy Spil en Jan Sleijfer.
  Sinds 1 januari 2017 is hij in loondienst als trainer verbale én fysieke agressiehantering bij REACT Advies & Training. Dit is een trainingsbureau op het gebied van sociale veiligheid.
  In deze cursus van CME-Online is hij te zien als acteur in de videofragmenten.