Eczeem: medicatie en adviezen

Informatie

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk, roodheid en schilfering. Er zijn verschillende soorten eczeem. De meest voorkomende vorm is het constitutioneel of atopisch eczeem (ook wel atopische dermatitis genoemd).

Op oudere en volwassen leeftijd kan eczeem invloed hebben op het schoolleven, het sociale leven, de beroepskeuze en intieme relaties. Hoewel het niet om een levensbedreigende aandoening gaat, blijkt de verzorging van een kind met ernstig eczeem voor de familie zeer belastend te zijn. 

In deze cursus worden de epidemiologie, de pathogenese, de diagnostiek en de behandeling van constitutioneel eczeem besproken. Daarnaast wordt kort aandacht gegeven aan de diagnostiek en behandeling van de andere vormen van eczeem. De rol van de apotheek bij de behandeling en begeleiding van de patiënt met eczeem komt aan de orde. ​Bijvoorbeeld het geven van smeeradviezen, het adviseren rondom gebruik van cutane corticosteroïden tijdens zwangerschap en het bewaking van de rationaliteit van de farmacotherapie.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • weet u op welke manieren uw apotheek patiënten met eczeem kan ondersteunen
 • kent u de medicamenteuze behandeling van constitutioneel eczeem
 • kunt u niet-medicamenteuze adviezen geven aan patiënten met constitutioneel eczeem
 • kent u de verschillende vormen van eczeem en weet u waarin de verschillende vormen zich van elkaar onderscheiden
 • weet u welke factoren een rol spelen in de pathogenese van constitutioneel eczeem
 • kent u de behandeling van seborroïsch eczeem, dyshidrotisch eczeem en contacteczeem

Docent

 • drs. C.M. de Leeuw

  Marc de Leeuw (1981) studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Hij behaalde het apothekersdiploma in 2005. Hij werkte na zijn afstuderen enkele jaren in verschillende openbare apotheken, waarna hij aan de slag ging als apotheker/redacteur bij het Pharmaceutisch Weekblad. Daarna werkte hij bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) aan het opstellen van doseringsadviezen voor specifieke patiëntenpopulaties zoals dialysepatiënten, patiënten met morbide obesitas en patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Naast zijn werk bij het GIC specialiseerde hij zich in het schrijven van nascholingen en (medische) artikelen. Sinds juni 2019 richt hij zich volledig op het schrijven van nascholingen en (medische) artikelen als freelance medisch redacteur.

Reviewer

 • dr. D.J. Hijnen

  Dr. DirkJan Hijnen werkt sinds 2017 als dermatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Daarvoor werkte hij als dermatoloog in het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist. In het Erasmus MC is hij verantwoordelijk voor de zorg rondom – en klinische geneesmiddelentrials bij - patienten met constitutioneel eczeem. Daarnaast doet hij translationeel onderzoek naar oa. biomarkers voor betere stratificatie van patienten met eczeem, met als uiteindelijke doel: de juiste behandeling voor de juiste patient. Hij heeft verschillende wetenschappelijke publicaties op het gebied van constitioneel eczeem.