Cursusinformatie

Gedrag en bewegen bij ouderen met dementie

Informatie: 

Sporten en bewegen: het zou dé manier zijn om dementie en vergeetachtigheid tegen te gaan.

Deze online cursus bevat de opnames van de lezing van Martin van Gennep op het Geriatrie congres 2017. In deze lezing worden recente onderzoeken over de effecten van sporten en bewegen om dementie en vergeetachtigheid tegen te gaan belicht. Ook komen strategieën aan bod om ouderen met dementie in beweging te krijgen. Martin van Gennep bespreekt dementie in relatie tot bewegen en cognitieve veroudering, en hoe dit mogelijk positief te beïnvloeden is. Bewegen speelt een belangrijke rol in hoe mensen ouder worden, zowel lichamelijk als geestelijk (cognitie). Bij mensen met dementie vraagt de beïnvloeding van het gedrag speciale aandacht, waarvoor in deze lezing praktische handvatten worden geboden.

22 september 2020
Leerdoelen: 

Na het volgen van deze cursus kunt u:

  • de definitie en classificaties van dementie benoemen.
  • de differentiële diagnostiek van dementie toepassen.
  • een onderbouwde keuze maken bij de inzet van meetinstrumenten.
  • de invloed van beweging op het brein beschrijven.
  • benoemen welke tests beschikbaar zijn.
  • de invloed van cognitieve training, al dan niet in samenhang met fysieke training, benoemen en verwerken in het opstellen van een behandelplan.
  • de principes van het adaptation-coping volgens Droës en de methode van PDL benoemen en verwerken in een behandelaanpak.
Auteur: 

drs. M. van Gennep

Drs. Martin van Gennep is bij Avans Hogeschool te Breda hogeschooldocent aan de Academie voor Gezondheidzorg en daarnaast is hij lid van het lectoraat Active Ageing, dat onderzoek doet naar de beleving, praktijk en ervaring van ouderen en hen probeert te verleiden een gezondere leefstijl aan te nemen. Van Gennep doet onderzoek naar de invloed van fysieke en cognitieve training op de cognitie van ouderen met een lichte vorm van dementie. Naast zijn werk voor Avans was hij tot 1 januari dit jaar meer dan 26 jaar geriatriefysiotherapeut bij Thebe-Breda.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00

Partners