Cursusinformatie

Get a grip on the hip: heupklachten bij (jong)volwassenen

Informatie: 

De stijging in het aantal uitgevoerde kijkoperaties in de heup en verbeteringen in beeldvormende technieken hebben geleid tot een beter begrip van de afwijkingen van het heupgewricht en het weefsel eromheen. Traditioneel gezien wordt open heup chirurgie vaak ingezet bij oudere patiënten, terwijl een kijkoperatie vaker wordt ingezet bij patiënten van jonge tot middelbare leeftijd met een actieve en sportieve levensstijl. Dit betekent dat artsen en fysiotherapeuten een ‘nieuwe’ groep patiënten met heuppijn zien die andere behoeften hebben en andere beperkingen ervaren.

De uitdaging in de praktijk is om afwijkingen in de heup in deze groep patiënten op tijd te herkennen en te diagnosticeren en om te zorgen voor een optimale behandeling. Deze cursus levert hier een bijdrage aan.

Allereerst wordt er middels casuïstiek een tweetal patiënten voorgedragen waarna uitgebreid ingegaan wordt op de anatomie en pathologie van het heupgewricht en de omliggende weefsels. Op basis hiervan worden specifieke kenmerken passend bij deze pathologieën besproken. Ook worden diagnostische testen getoond die een aanvulling kunnen vormen op uw huidige diagnostiek. Op basis van klinisch redeneren worden vervolgens aan de hand van de twee casussen het in te zetten beleid besproken. 

Preview video: 

 

16 november 2021
Leerdoelen: 

Na het volgen van deze cursus kunt u:

  • Een gedetailleerd beeld geven van de anatomie van de heup met verschillende manieren van onderverdeling.
  • De verschillende differentiaaldiagnoses van heupklachten in een populatie van jonge tot middelbare leeftijd benoemen met de daarbij behorende kenmerken.
  • Gerichte vragen stellen in de anamnese die u helpen bij de differentiaaldiagnose bij (jong)volwassen met heup- en liesklachten.
  • Een overzicht geven van de testen passend bij een lichamelijk onderzoek van de heup.
  • Recente inzichten op het gebied van testen bij heupklachten koppelen aan de inzet van deze testen bij uw patiënten.
  • Nieuwe testen op het gebied van heupdiagnostiek benoemen en uitvoeren.
  • Conservatief beleid inzetten bij pathologie van de heup passend bij de meest recente evidentie.
  • Postoperatief beleid voor de heupartroscopie patiënt inzetten passend bij de laatste evidentie.
  • Aandachtspunten in behandelinterventies bij heuppathologie benoemen en koppelen aan de behandeling van deze patiëntengroep in uw dagelijkse praktijk.
Docent: 

dr. M. Tijssen

Marsha Tijssen is fysiotherapeute en bewegingswetenschapper, in december 2017 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit met haar thesis getiteld: How to get grip on the hip? Haar onderzoek richtte zich op de diagnose en behandeling van patiënten van jong tot middelbare leeftijd met intra-articulair heupletsel. Marsha is momenteel werkzaam bij het Sport Medisch Centrum Papendal als fysiotherapeute, bewegingswetenschapper en projectleider van het kenniscentrum. Tevens is zij als fysiotherapeute verbonden aan het baanwielrenprogramma van de KNWU. Haar huidige onderzoeken richten zich op de conservatieve en postoperatieve behandeling van intra-articulair heupletsel in een actieve populatie. In deze hoedanigheid heeft zij ook meegeschreven aan de nieuwe Warwick consensus statement over postoperatieve revalidatie na heupartroscopie.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00

Partners