De kracht van zelfmanagement: geef jouw patiënten de regie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Persoonsgerichte zorg, een biopsychosociale aanpak, gezamenlijke besluitvorming, educatie en zelfmanagement worden, naast beweging, als belangrijke ingrediënten gezien binnen de behandeling van mensen met musculoskeletale klachten. Zelfmanagementondersteuning omvat al deze componenten. Uit onderzoek blijkt echter dat fysiotherapeuten niet altijd goed in staat zijn om goede zelfmanagementondersteuning te bieden. Deze cursus bespreekt daarom belangrijke componenten en aandachtspunten van persoonsgerichte zorg aan patiënten met musculoskeletale klachten, waarbij zelfmanagementondersteuning de basis is.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus:

 • Heb je inzicht in het belang van het bieden van zelfmanagementondersteuning aan patiënten met musculoskeletale klachten.
 • Heb je kennis van de begrippen ‘patiëntgerichte zorg’, ‘zelfmanagement’ en ‘zelfmanagementondersteuning’.
 • Ben je beter in staat een start te maken met het bieden van zelfmanagementondersteuning aan patiënten met musculoskeletale klachten.

Docent

 • dr. Nathan Hutting

  Nathan Hutting is praktiserend fysiotherapeut, manueel therapeut en werkzaam als associate lector aan de HAN University of Applied Sciences in Nijmegen, lectoraat Arbeid & Gezondheid. Nathan is een expert op het gebied van veilig (be)handelen in de nekregio en publiceerde meer dan 10 wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. Tevens doceerde hij als gastdocent over dit onderwerp aan 6 hogescholen/universiteiten in verschillende landen en is hij een regelmatig spreker op nationale en internationale congressen.

  Nathan is ook een expert op het gebied van zelfmanagement. Hij promoveerde in 2015 op het ontwikkelen en evalueren van zelfmanagementprogramma voor werknemers met klachten van de arm, nek en/of schouders en volgde in de Verenigde de Staten de cursus tot zelfmanagement master trainer. Hij deed onderzoek naar zelfmanagementondersteuning door Nederlandse fysiotherapeuten en publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. Tevens wordt hij veelvuldig gevraagd om over zelfmanagement en patiëntgerichte zorg te spreken op nationale en internationale congressen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang