Rugklachten en een hallux valgus: de behandeling

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device


Wetenschappelijk onderzoek naar voetentraining, en naar de hallux valgus in het bijzonder, staat nog in de kinderschoenen. De eerste wetenschappelijke onderzoeken gericht op voetentraining zijn verschenen vanaf 2011. De wetenschappelijke basis voor voetentraining is dus nog mager. Momenteel zijn er nog geen gevalideerde oefenprotocollen om een hallux valgus recht te trainen. Recente literatuur over oefentherapie bij een hallux valgus toont echter aan dat je een scheve teen recht(er) kunt trainen. Ook zijn er best practises in het buitenland.

In deze cursus worden de mogelijkheden van de algemeen fysiotherapeut (en de grenzen hieraan) om oefentherapie voor de hallux valgus in het behandelplan op te nemen besproken. Bij complexe problematiek werkt de algemeen fysiotherapeut samen met een fysiotherapeut die is opgeleid tot Erkend Voetentrainer. Dat betekent dat sommige patiënten zullen moeten worden doorverwezen naar een collega fysiotherapeut die Erkend Voetentrainer is. Niet-Erkend Voetentrainers hebben echter wel mogelijkheden om door middel van voet-en houdingsonderzoek zelf een deel van de hallux valgus problematiek aan te pakken met oefentherapie.

In deze cursus worden een aantal onderzoeken, een aantal oefeningen en hulpmiddelen besproken waarmee u zelf aan de slag kunt. De theorie in deze cursus wordt geïllustreerd aan de hand van een proefpersoon met rugklachten en een hallux valgus.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u:


 • de wetenschappelijke stand van zaken en best practices van het terug trainen van een hallux valgus beschrijven.
 • de spieren in de voet benoemen die getraind moeten worden om een hallux valgus te behandelen.
 • een begin maken met oefentherapie voor de hallux valgus als onderdeel van uw totale behandelplan.
 • patiënten met een gerichte vraag doorverwijzen naar een fysiotherapeut die Erkend Voetentrainer is.

Docent

 • Cocky Hoogeveen

  Cocky Hoogeveen is fysio-, manueel- en podoposturaal therapeut (niet praktiserend). Ze heeft namens KNGF meegewerkt aan de herziene richtlijn over Hallux Valgus. Ook was Cocky voormalig docent bij de Academie voor Podologie. Ze is mede-oprichter van Voetentraining.nl en de opleiding tot Erkend Voetentrainer, en ze geeft lezingen en ontwikkelt bijscholingen.

 • dr. ir. Yvonne Bontekoning

  Dr. Ir. Yvonne Bontekoning (1968) is register-sportpodoloog, bewegingsanalist onderste extremiteiten, docent voor de Atletiekunie, KNGF-Scholing en voormalig docent bij de Academie voor Podologie. Yvonne vindt wetenschappelijke kennis over sportblessures, bewegingsanalyse, schoeisel, sportzolen en voeten belangrijk. Daarom duikt ze regelmatig de literatuur in om de stand van zaken rond een bepaald onderwerp in kaart te brengen. Ze probeert daarbij wetenschappelijke kennis naar de paramedische praktijk te vertalen. Ze past deze kennis toe in haar eigen praktijk en schrijft vak artikelen, geeft lezingen en ontwikkelt bijscholingen. Yvonne is mede-oprichter van Voetentraining.nl en de opleiding tot Erkend Voetentrainer.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang