Bekkentherapie tijdens de zwangerschap

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen ervaart op enig moment in de zwangerschap pijn in de onderrug of het bekken. De pijn kan uitstralen naar de bil of het bovenbeen. Meestal zijn de klachten gekoppeld aan bepaalde houdingen en/of bewegingen. De ernst van de klachten varieert sterk en de meeste vrouwen hebben voldoende baat bij gerichte adviezen die bijvoorbeeld tijdens de zwangerschapscursussen gegeven kunnen worden. In deze cursus wordt ingegaan op de evidentie die internationaal is vergaard over bekkenpijn die tijdens de zwangerschap kan optreden. De state-of-the-art van dit moment kan veel verklaren van het fenomeen bekkenpijn/bekkeninstabiliteit. Interessant zijn de prognostische en diagnostische factoren die een rol spelen bij bekkenklachten. Wie krijgt er mogelijk last van? En in welke mate? Ook maakt u in deze cursus kennis met een algemeen gebruikte therapie om de klachten effectief te kunnen reduceren, Rost Therapy. Verloskundigen en andere in Rost Therapy nageschoolde professionals, zoals fysiotherapeuten en oefentherapeuten, bekkenfysiotherapeuten en manueeltherapeuten, vormen een breed netwerk om zwangeren zo fit en vrolijk als mogelijk de zwangerschap door te loodsen. In deze cursus wordt de biomechanische gedachte besproken die schuilt achter de eenvoudige tips en adviezen waarmee geprobeerd wordt om klachten te voorkomen.

Kennis van evidentie, aandacht voor het individu, praktische therapeutische vaardigheden en leefstijlcoaching gaan hand in hand samen in deze boeiende manier van werken. Vrouwengezondheidszorg in de breedste zin van het woord.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u:

 • uitleggen welke fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap in het bekken van een vrouw plaatsvinden
 • begrijpen hoe dagelijkse activiteiten aangepast kunnen worden naar een taylor-made stabiele manier van houding en beweging tijdens de zwangerschap
 • begrijpen dat de zwangerschap een uitstekende periode is om te leren hoe je ook in andere periodes van het leven kunt omgaan met fysieke pijn en/of beperkingen
 • de uitkomsten van de multidomein vragenlijst ‘Zwangerschapsgerelateerde Bekkenpijn Index (ZBPI)’ interpreteren en vertalen naar een concreet behandelplan voor uw cliënt.
 • Inschatten wanneer u een zwangere met bekkenpijn adviseert om naar een gespecialiseerde collega te gaan  

Docent

 • drs. C.C.M. Röst

  Cecile Röst is auteur, post HBO-docent, orthopedisch manueeltherapeut en klinisch epidemioloog. Vanwege haar leergierige aard en de innerlijke drive naar om problemen te willen oplossen is het vak fysiotherapie op haar lijf geschreven. De wil om geen hinder te blijven ondervinden van opgelopen functionele beperkingen leidde tot verrassende therapeutische handvatten die meer universeel toepasbaar bleken te zijn dan waar ze voor ontwikkeld waren. De belangrijkste eigenschappen die haar naam binnen de fysiotherapie gemaakt hebben zijn het willen uitpuzzelen van allerhande problemen en het steeds maar weer volgen en integreren van nieuwe studies en cursussen binnen haar werkgebied. Sensorische integratietherapie, kinderfysiotherapie, orthopedische geneeskunde, kennis van anatomie, biomechanica en implementatie van specifieke therapieën als dry needling en fascietherapie behoren tot het rijtje waarop haar werk is gebaseerd. Zij omringt zich steevast met trouwe collega’s en volgt vernieuwende collega-docenten/wetenschappers binnen het specifieke vakgebied van bekkenklachten/vrouwengezondheidszorg. Cecile werkt binnen verschillende teams: als manueeltherapeut bij praktijk MoVeS in Leiden en als auteur/wetenschapper/docent bij de cursusorganisatie Rost Therapy. De projectmatige manier van samenwerken met gespecialiseerde fysiotherapeuten uit verschillende landen verrijkt het werkveld met inzichten en internationale toepasbaarheid. Persoonlijke benadering met oog voor details en de context waarin de patiënt of collega zich bevindt kenmerken de methodische aanpak.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang