Fysiotherapie bij axiale spondyloartritis

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Axiale spondyloartritis (axSpA), voorheen vooral bekend als de ziekte van Bechterew, is een reumatische ontstekingsaandoening met vooral klachten aan de wervelkolom en de SI-gewrichten, en komt bij ongeveer één op de 200 mensen voor. Uit recent onderzoek blijkt dat 50% van mensen met axSpA onder behandeling is van een fysiotherapeut, maar dat de behandeling in de meeste gevallen niet aan de recent verschenen ‘aanbevelingen voor fysiotherapie bij axSpA’ voldoet. Daarom richt deze cursus zich hoofdzakelijk op het leren toepassen van deze aanbevelingen, inclusief de uitvoering van de aanbevolen testen, behandelvormen en voorlichting bij mensen met axSpA.

Bij axSpA is er vaak sprake van een vertraging in het stellen van een diagnose: het duurt gemiddeld nog steeds 7 jaar vanaf het begin van de klachten tot het stellen van de diagnose. In deze cursus leert u waaraan u axSpA mogelijk kunt herkennen, zodat u iemand met rugklachten (zonder diagnose) en een vermoeden van axSpA naar de huisarts kunt verwijzen.

Adequate lichamelijke activiteit is bij axSpA extra belangrijk vanwege het ziektebeloop en het door axSpA verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek naar lichamelijke activiteit van mensen met axSpA, blijkt dat zij onvoldoende en te weinig intensief bewegen. De grootste winst lijkt te halen in beweging met hoge intensiteit. U leert daarom welke beweegactiviteiten en sporten u aan mensen met axSpA kunt adviseren en waar patiënten daarbij op moeten letten. Het is bij axSpA belangrijk dat een beweegprogramma voor de persoon op maat gemaakt wordt en er begeleiding is bij het implementeren van een beweegprogramma in het dagelijks leven. Daarom leert u in deze nascholing ook hoe u een persoonlijk beweegprogramma samenstelt, oefeningen kunt aanpassen aan het individu en begeleiding geeft bij gedragsverandering.

Preview

Leerdoelen

Na afloop­ van deze cursus:

 • weet u hoe u axSpA mogelijk kunt herkennen bij mensen zonder diagnose, zodat u tijdig kunt verwijzen naar de huisarts
 • voert u adequaat een anamnese en onderzoek uit bij iemand met een vermoeden van axSpA
 • geeft u voorlichting op maat aan mensen met axSpA, inclusief het toepassen van geschikte gedragsveranderingstechnieken voor het optimaliseren van oefen- en beweeggedrag
 • bent u in staat een persoonlijk oefen- en beweegprogramma samen te stellen en oefeningen aan te passen op basis van de individuele patiëntkarakteristieken, -mogelijkheden en -voorkeuren

Docent

 • dr. Bas Hilberdink MSc

  Bas Hilberdink is fysiotherapeut (BSc) en gezondheidspsycholoog (MSc). Hij werkt sinds 2011 als fysiotherapeut in het Paramedisch Centrum voor Reumatologie en Revalidatie (PCRR Hilberdink) te Groningen, waar hij voornamelijk mensen met een reumatische aandoening behandelt. Daarnaast is hij manager van de nazorg-afdeling van het PCRR, het Centrum voor Aangepast Sporten ‘Ability’ (CASA Hilberdink), waar hij aangepaste sportmogelijkheden organiseert voor mensen met een chronische aandoening. Bas is sinds 2017 werkzaam als onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar hij gepromoveerd is op het optimaliseren van oefen- en beweeggedrag van mensen met axSpA.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang