Transgenderzorg voor kinderen en jongeren

Transgenderzorg voor kinderen en jongeren

Steeds meer kinderen en jongeren melden zich bij de huisarts met vragen over hun genderidentiteit. Als vertrouwd eerste aanspreekpunt speelt u een cruciale rol in het vroegtijdig signaleren, begeleiden en – waar nodig – verwijzen van deze jongeren en hun ouders. Maar hoe herkent u genderincongruentie? Wanneer is er sprake van genderdysforie? En wat kunt u als huisarts zelf betekenen, ook tijdens de lange wachttijden bij gendercentra?

In deze praktische en actuele cursus wordt u meegenomen in het medische en psychologische zorgtraject voor transgender kinderen en jongeren – van indicatiestelling en sociale transitie tot fertiliteitscounseling en puberteitsremmers. Ook is er aandacht voor bijkomende psychische problematiek. Hierbij wordt telkens benoemd wat u kunt betekenen als huisarts en wat u kunt verwachten van een multidisciplinair genderteam.

Kortom, deze cursus biedt u concrete handvatten om passende, toegankelijke en deskundige zorg te bieden aan transgender kinderen en jongeren in uw praktijk.

Afbeelding van cursus Transgenderzorg voor kinderen en jongeren
Accreditatiepunten
2 punten

Ruim 60 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Niet gesponsord en onafhankelijk

Preview

Na het volgen van deze cursus:

Kunt u beargumenteren wanneer verwijzing naar gespecialiseerde transgenderzorg of ggz wenselijk is en wanneer begeleiding binnen de huisartsenpraktijk passend is.

Kent u het verschil tussen genderincongruentie en genderdysforie en weet u wat de implicaties daarvan zijn voor de huisartsenzorg.

Weet u wanneer puberteitsremmers kunnen worden ingezet en welke rol de huisarts speelt binnen het traject van indicatiestelling, uitvoering en monitoring.

Weet u hoe bijkomende psychische problematiek bij jongeren met genderdysforie de zorgvraag en de behandeling kan beïnvloeden.

Bent u op de hoogte van de samenstelling en werkwijze van een multidisciplinair genderteam binnen de academische transgenderzorg.

Docenten

Hedi Claahsen-van der Grinten MD, PhD

Hedi L. Claahsen-van der Grinten, MD, PhD, is kinderendocrinoloog aan het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen. Zij is voorzitter van de landelijke werkgroep adrenogenitaal syndroom en lid van de stuurgroep van het Radboud Bijniercentrum, dat dient als expertisecentrum voor de diagnostiek en behandeling van bijnierziekten, zowel bij kinderen als volwassenen. Daarnaast is zij voorzitter van het Radboudumc Expertisecentrum voor Geslacht & Gender. Ook is zij is HCP-vertegenwoordiger van het Europese referentienetwerk ENDO – ERN. In maart 2021 is zij benoemd tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Haar onderzoek richt zich op verschillende aspecten van congenitale adrenale hyperplasie (CAH) en andere vormen van stoornissen/differenties in geslachtsontwikkeling (DSD), met nadruk op de etiologie van testiculaire bijniertumoren, een frequente complicatie bij mannen met AGS. Verder bestudeert zij nieuwe inzichten in de biologische activiteit van bijniersteroïd precursoren, die verhoogd zijn bij CAH en een significante agonistische glucocorticoïde activiteit hebben. Momenteel breidt zij haar onderzoeksactiviteiten uit met de nadruk op transgenderzorg bij kinderen en jongeren.

Profielfoto van auteur Hedi Claahsen-van der Grinten MD, PhD
Profielfoto van auteur Marlou Steverink-Timmer
Marlou Steverink-Timmer

Marlou Steverink-Timmer (zij/haar) is verpleegkundige in opleiding tot specialist (VioS) bij het Radboudumc Expertisecentrum voor Geslacht & Gender. Vanuit haar intrinsieke motivatie voor inclusieve zorg en gelijke behandeling is zij drie jaar geleden gestart binnen de volwassen transgenderzorg als regieverpleegkundige. Sinds anderhalf jaar combineert zij deze functie met werkzaamheden op de kind- en jeugdgenderpoli, een unieke combinatie die haar in staat stelt om genderdiverse personen langdurig te begeleiden, van de eerste hulpvraag tot en met de volwassenenzorg.

Franklin Maidman MSc

Franklin Maidman is huisarts in de regio Amsterdam en werkt als waarnemend huisarts. Tijdens zijn opleiding heeft hij als vrijwilliger als arts bij de Transkliniek in Amsterdam gewerkt, waar zijn interesse voor transgender- en genderdiverse zorg toenam. Momenteel is hij lid van de NHG-Expertgroep Seksuele Gezondheid, waar hij zich inzet voor verbetering van de zorg rondom seksuele gezondheid.

Profielfoto van auteur Franklin Maidman MSc
Profielfoto van auteur drs. Harry Horsman
drs. Harry Horsman

Harry Horsman werkt als klinisch psycholoog in het Radboudumc, afdeling medische psychologie, en is verbonden aan het Radboud Expertisecentrum voor Geslacht & Gender. Hij werkt voornamelijk met jongeren en hun ouders/verzorgers op het gebied van diagnostiek en indicatiestelling rondom de medische transitie. Naast zijn werk in de transgenderzorg is hij ook betrokken bij een project om de organisatie van genderzorg te verbeteren, waarbij er vooral wordt gekeken hoe de samenwerking tussen de ggz en het ziekenhuis verder kan worden geoptimaliseerd. Tevens is hij als lid van de werkgroep betrokken bij de herziening van de richtlijn Transgenderzorg Somatisch.

Stèphan Kraai

Stèphan Kraai is actief als kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Hier werkt hij in een team dat onder andere gespecialiseerd is in de behandeling van jongeren met persoonlijkheidsproblematiek en traumagerelateerde problemen. Daarnaast is hij sinds de start betrokken in het kind- en jeugdteam van het Radboud Expertisecentrum voor Geslacht & Gender. Hier adviseert hij kinderen, jongeren en hun ouders over de diagnostiek en behandeling van eventuele psychiatrische comorbiditeit ten behoeve van hun medische transitie.

Profielfoto van auteur Stèphan Kraai
Profielfoto van auteur Fleur Lahaije MD MSc
Fleur Lahaije MD MSc

Fleur Lahaije is arts transgenderzorg voor kinderen en jongeren bij het Radboudumc. Eerder was zij actief in de verslavingszorg gewerkt. Sinds 2022 is Fleur betrokken bij de genderzorg.

dr. ir. Annabel Markesteijn

Na een periode van zelfreflectie kwam Annabel Markesteijn tot de conclusie van iets wat eigenlijk altijd al duidelijk was. Sinds enkele jaren is Annabel dan ook ervaringsdeskundige op het gebied van transgenderzorg. In het dagelijks leven werkt zij onder andere als wetenschappelijk onderzoeker in een technisch vakgebied, maar sinds haar transitie is deze carrière meer naar de achtergrond verschoven. Nu zet Annabel haar technische achtergrond voornamelijk in om transgender personen te ondersteunen.

Momenteel is Annabel belangenbehartiger bij Transvisie en voorzitter van de Genderzorg Adviesraad van het Radboudumc, waar zij ook het Gender Infopunt coördineert. Daarnaast is Annabel ervaringsdeskundig cliëntondersteuner bij PsyTrans, waar zij mensen helpt met praktische zaken rondom de medische transitie.

Profielfoto van auteur dr. ir. Annabel Markesteijn
Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Episodisch expiratoir piepen bij jonge kinderen
Afbeelding van cursus Ge-Bu Nieuw geneesmiddel: gefapixant bij chronische hoest
Afbeelding van cursus Beter slapen begint bij de huisarts
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!