Cursusinformatie

Jeuk bij ouderen

Informatie: 

Jeuk is een complexe sensorische en emotionele gewaarwording, die leidt tot krabgedrag en tot een vicieuze jeuk-krabcirkel, waardoor jeuk vaak moeilijk te behandelen is.

Jeuk komt veel voor bij oudere patiënten, alleen al omdat de productie van huidvettende stoffen in de epidermis afneemt met de leeftijd en de huid daardoor droog wordt (xerosis cutis, prurigo senilis). Een droge huid is erg gevoelig voor jeukprikkels; los van de achterliggende oorzaak van de jeuk is het altijd van groot belang de huid te hydrateren en maatregelen te nemen om verlies van huidvettende stoffen te beperken. Bij ouderen is er vaak sprake van polyfarmacie en daarmee ook een grotere kans op (veelal jeukende) geneesmiddelenreacties. Ook diabetes of uremie als systemische verklaring voor jeuk komt op oudere leeftijd vaker voor, ook als de patiënt nog niet dialyse-afhankelijk is. Een wat zeldzamere, maar wel vooral op oudere leeftijd voorkomende jeukende dermatose is parapemphigus (bulleus pemfigoïd).

In deze cursus worden het mechanisme van jeuk en de bijdragende factoren besproken en worden enkele casussen uitgewerkt wat betreft diagnostiek en therapie.

Deze cursus bestaat uit twee modules en een eindtoets.

18 oktober 2020
Leerdoelen: 

Na het volgen van deze cursus kunt u:

  • systematisch de oorzaken van jeuk bij ouderen analyseren
  • xerosis cutis herkennen en beleid daarop instellen
  • een stapsgewijze therapeutische aanpak van jeuk bij ouderen uitvoeren
  • in geval van jeuk indicaties stellen voor verwijzing naar de dermatoloog
Docent: 

prof. dr. W. Bergman

Wilma Bergman werd opgeleid tot dermatoloog in het LUMC, ze rondde de opleiding af in 1986. In 1988 promoveerde zij met het proefschrift ‘The dysplastic naevus syndrome: clinical and fundamental aspects’. Sinds die tijd is zij werkzaam geweest in het LUMC, aanvankelijk als chef de policlinique, later als interim afdelingshoofd. Sinds 2001 was zij onderwijscoördinator dermatologie en gaf zij intensief onderwijs aan studenten en arts-assistenten in opleiding tot dermatoloog. Zij ontving drie keer een onderwijsprijs, waaronder in 2010 de Boerhaavepenning voor de meest innovatieve Boerhaavecursus van 2010, vanwege de toepassing van ‘blended learning’, waarbij presentaties, practica en e-modules elkaar afwisselen. Ook was zij betrokken bij de curriculumherziening van het LUMC in 2012 en heeft zij veel nieuw onderwijs gemaakt voor de bachelorfase, waaronder e-learningmodules.

Disclosure: 
Geen belangenconflict gemeld.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00

Partners