Uitgelicht

Depressie in het verpleeghuis

Hoe vaak komt een depressie voor in het verpleeghuis? Onderzoeken suggereren dat een depressie voorkomt bij circa 15% van de bewoners, en nog eens 15% heeft een zogeheten minor depression. Het verschil tussen beide vormen van een stemmingsstoornis zal worden besproken, evenals het onderscheid met rouw en apathie.

Hoe kan men de diagnose in een verpleeghuis stellen, in de aanwezigheid van zovele somatische ziekten en beperkingen, is de volgende vraag die aan de orde komt. Welke somatische medicatie kan de stemming beïnvloeden? Welke aanvullend onderzoek is wenselijk om een somatische oorzaak uit te sluiten? Hoe diagnosticeer je een depressie bij patiënten met dementie?

Er zijn diverse meetinstrumenten beschikbaar, die ook in verpleeghuissetting zijn onderzocht op hun toegevoegde waarde. Wat is het nut van deze meetinstrumenten, en welk meetinstrument kies je dan?

Een depressie hoeft niet altijd behandeld te worden, dit hangt onder meer af van de ernst. Hoe bepaal je wanneer je wel moet gaan behandelen? En zo ja, welke behandeling is dan geïndiceerd? Antidepressiva worden vaak voorgeschreven, maar is dat altijd nodig? Werken antidepressiva ook bij dementie? Welke alternatieven zijn effectief bij verpleeghuisbewoners? En zijn effectieve behandelmogelijkheden, zoals psychotherapie en bewegingstherapie, wel mogelijk in het verpleeghuis?

Indien antidepressiva worden overwogen, wat zijn dan indicaties hiervoor? Zijn er voorkeursmiddelen, en welk onderzoek (ECG?) moet je voor het starten verrichten. Hoe bouw je de dosis op en hoe lang moet je wachten voordat je het effect kunt zien? Hoe meet je dit effect betrouwbaar en valide? Kan dat met dezelfde meetinstrumenten? Is het nuttig de spiegel te controleren, of andere controles te verrichten (orthostase)?. Wanneer kun je constateren dat een middel niet effectief is, en wat zijn dan de vervolgstappen? Indien een middel effectief is, hoe lang ga je er dan mee door? Al deze vragen komen in deze cursus aan bod.

Ga naar de cursus Depressie in het verpleeghuis  

Bekijk hieronder de preview.

 

Cursusaanbod
Bij CME-Online kunt u 24/7 terecht voor uw nascholing. Het cursusaanbod van CME-Online bestaat uit een groot en gevarieerd aantal online cursussen, die volledig gericht zijn op de beroepspraktijk van de specialist ouderengeneeskunde.

Het volledige cursusaanbod kunt u hier bekijken.

Abonnement
Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal online toegang tot een ruim, actueel en praktijkgericht cursusaanbod. U kunt op maat uw nascholing volgen door uw eigen keuze te maken uit ons uitgebreide cursuspakket. Met een abonnement voor de specialist ouderengeneeskunde kunt u maximaal 25 accreditatiepunten per abonnementsjaar behalen. 

Meer informatie over een abonneren vindt u hier.

Liever eerst uitproberen?
Probeer gratis een online cursus, geaccrediteerd voor 2 of 3 punten.

Vraag hier uw gratis cursus aan.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

ma 08:30–17:00
di 08:30–17:00
wo 08:30–17:00
do 08:30–17:00
vr 08:30–17:00