Cursusinformatie

Zwangerschap en parodontale aandoeningen

Informatie: 

In deze cursus gaan we in op de relatie tussen zwangerschap en parodontitis. Die relatie bestaat er op verschillende manieren. De zwangerschap heeft invloed op het parodontium, en dus mogelijk op het ontstaan van gingivitis en parodontitis. Tegelijkertijd wordt parodontitis geassocieerd met zwangerschapscomplicaties, zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie.

Verder bespreken we op de mogelijkheden en onmogelijkheden van de behandeling van mondzorgproblemen tijdens de zwangerschap. Het gaat dan vooral over parodontale therapie tijdens de zwangerschap, het gebruik van geneesmiddelen, de toepassing van lokale anesthesie en van röntgendiagnostiek.

29 oktober 2020
Leerdoelen: 

Na het volgen van deze cursus

  • Kent de cursist de effecten van zwangerschap op het parodontium
  • Kent de cursist de effecten van parodontale infecties op de zwangerschap
  • Weet de cursist welke behandeling veilig kunnen worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap
Docent: 

dr. A. Kunnen
Alina Kunnen is mondhygiënist aan en sinds dat jaar werkzaam als onder andere theoriedocent parodontologie bij de Hanzehogeschool van Groningen en de opleiding Tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In 2013 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over de relatie tussen parodontitis en zwangerschapscomplicaties, met een speciale focus op zwangerschapsvergiftiging.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00