Cursusinformatie

Omgaan met psychische stoornissen in de tandartspraktijk

Informatie: 

U heeft naar uw idee uw patiënt goed behandeld: het gebit is schoon, er is geen enkel teken van ontsteking: technisch én esthetisch gezien goed gelukt. Of u heeft een gebit gebleekt tot uw volle tevredenheid. Toch blijft de betreffende cliënt terugkomen met allerlei voor u onduidelijke klachten omtrent de behandeling en het resultaat. In het begin bent u vriendelijk en begripvol, na de vierde keer raakt u behoorlijk geïrriteerd. Dit maakt de zaak er niet beter op, de cliënt reageert inmiddels ronduit vijandig.

Wat is hier aan de hand? Had u deze situatie kunnen voorkomen en op welke wijze? Ligt het probleem van de cliënt misschien op psychologisch in plaats van op tandheelkundig vlak?

Deze cursus beoogt u globaal inzicht te geven in verschillende psychische stoornissen voor zover deze belangrijk zijn voor het behandelen van cliënten in de praktijk en u te leren hoe hiermee om te gaan. Heeft u ‘nooit’ een cliënt met een psychische stoornis in de praktijk? Dan kent u de symptomen waarschijnlijk onvoldoende en is deze cursus des te meer voor u bedoeld.

 
16 januari 2020
Leerdoelen: 

• Verkrijgen van inzicht in psychologische problemen en persoonlijkheidsstoornissen voor zover deze van belang zijn in verband met het behandelen van cliënten in de tandartsenpraktijk.
• Verkrijgen van inzicht in hoe hiermee om te gaan.
• Herkennen van de ‘alarmcliënt’ en valkuilen van zijn behandeling.
• Toepassen van gesprekstechnieken om te komen tot een duidelijk inzicht in de wensen van de cliënt én de achterliggende motieven hiervan.

Auteur: 

drs. A. Beeftink
Drs. Anna Beeftink, MSc., voert sinds 1989 haar eigen praktijk Personality Projects. Zij begon als tandarts-algemeen practicus en specialiseerde zich in de loop der jaren steeds meer in de cosmetische tandheelkunde. In eerste instantie stonden hierbij hoofdzakelijk de technische aspecten op de voorgrond zoals huid- en tandkleur, gezichts- en tandvorm. Mede door haar ervaring met brandwond- en oncologiepatiënten raakte zij steeds meer geïnteresseerd in de psychologie van het uiterlijk, hetgeen uitmondde in een studie psychologie die zij Cum Laude afrondde in 2010.In haar praktijk houdt zij zich nu vooral bezig met de psychologische effecten van het uiterlijk op het zelfbeeld, de communicatie en het gedrag. Ook is zij auteur van diverse boeken over cosmetische tandheelkunde, uiterlijk en zelfbeeld.Momenteel verricht zij onderzoek naar de psychologische aspecten van cosmetische chirurgie en treedt ze op als (gast)docent en spreker.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00