Cursusinformatie

Hoofd-halsoncologie

Informatie: 

Het vroegtijdig herkennen van tumoren in het hoofd-halsgebied is van groot belang. Hoe eerder gediagnosticeerd, hoe groter de kans op curatie, hoe kleiner de morbiditeit en de kans op blijvende mutilatie. De tandarts en mondhygiënist kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. De MKA-chirurgen Dr. B. Witsenburg en dr. R.J.J. van Es leren u de belangrijkste zaken omtrent hoofd-halsoncologie, waaronder over de verschillende klinische verschijningsvormen, anamnese, diagnose en behandeling. De cursus bevat zowel tekst als video en is aangevuld met voorbeelden van tumoren, cystes en zwellingen.

19 juni 2020
Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus kunt u:

  • klachten en symptomen herkennen die door kwaadaardige hoofd-halstumoren worden veroorzaakt
  • rekening houden met de incidentie van kwaadaardige hoofd-halstumoren
  • uitleggen waardoor kwaadaardige hoofd-halstumoren ontstaan
  • benoemen hoe kwaadaardige hoofd-halstumoren worden gediagnosticeerd
  • rekening houden met de globale behandeling van kwaadaardige hoofd-halstumoren
  • herkennen wanneer u een patiënt moet informeren en verwijzen bij het vermoeden op een kwaadaardige hoofd-halstumor
Auteur: 

dr. B. Witsenburg
Bart Witsenburg is senior chirurg mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente (1983- ), met als subspecialisme de hoofd-halschirurgie. Opleiding: tandheelkunde, RU Groningen (1970-76), mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, RU Groningen (1976-80), promotie RU Groningen (1985-89). Chirurg mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Nijmegen (1980-83). 

dr. R.J.J. van Es
Robert J.J. van Es is staflid op de afdeling Dento-maxillo-faciale pediatrie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de afdelingen Mondziekten, Kaak- en Aangezichts-chirurgie van het Diakonessen ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis te Utrecht. Speciale interesses: maxillofaciale en halsoncologie, met name afwijkingen van speekselklieren, mondmucosa en gezichtshuid, en groeistoornissen van het craniofaciale skelet, waaronder schisis. Opleider van de vervolgopleiding Maxillofaciale Oncologie. Hij is secretaris van het collegium chirurgicum neerlandicum (CCN), redacteur van Het Tandheelkundig Jaar en bestuurslid van de Nederlandse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren(NWHHT).

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00