Cursusinformatie

Kindertandheelkunde en radiologie

Informatie: 

U herkent de situatie ongetwijfeld uit uw praktijk: het kind dat niet blijft dichtbijten op het bitewing bijtblokje met als gevolg een onbruikbare foto met vooral ‘zwart’ beeld, of het kind dat met het hoofd meedraait als de pano voorbijkomt. Zulke situaties doen ons vaak inwendig ontploffen. Hoe voorkom je deze en wat zijn de alternatieven? Op deze vragen en problemen wordt in deze cursus antwoord geboden, steeds met de radioprotectie voor de patiënt in het achterhoofd.

 

5 juli 2021
Leerdoelen: 

Het doel van deze cursus is de tandarts bewust te maken van de potentiële risico’s van ioniserende straling. In het bijzonder in de kindertandheelkunde dient men aandacht te hebben voor het beperken van de stralingsdosis, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Hiervoor is voldoende kennis nodig van de verschillende technieken die men kan gebruiken in de praktijk en van de verschillende technische middelen die in de handel te verkrijgen zijn. Een tweede doelstelling van deze cursus is de tandarts artefacten en projectiefouten te leren herkennen, zodat ze in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Auteur: 

prof. dr. J.K.M. Aps
Prof. dr. Johan Aps (1970) behaalde in 1993 zijn Licentiaat in de tandheelkunde aan de Universiteit Gent, in 1997 gevolgd door het Certificaat Kindertandheelkunde, bijzondere tandheelkunde en narcodontie, en door het Doctoraat in de tandheelkunde in 2002.In 2008 werd hij Master in dental and maxillofacial radiology aan de University of London, Verenigd Koninkrijk.Tot 2012 was hij werkzaam aan de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent, Tandheelkunde, en sindsdien aan de University of Washington, Seattle, Verenigde Staten van Amerika, als Clinical Associate Professor, Dept. of Pediatric Dentistry and Oral Medicine - teaching assignments in radiology, local anesthesia and cariology. Hij is hoofdredacteur van Het Tandheelkundig Jaar, reviewer voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften en auteur van verschillende Nederlands- en Engelstalige artikelen en auteur van abstracts op wetenschappelijke congressen. 

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00