Ziekte komt vaak voor bij reizigers, vooral bij reizen naar de (sub)tropen en ontwikkelingslanden. Meestal betreft het relatief onschuldige ziekten, zoals reizigersdiarree, maar soms ook levensbedreigende ziekten, zoals malaria.
Gelukkig zijn veel ziekten te voorkomen door vaccinaties en preventieve medicatie, maar vooral door aangepast gedrag. Als apotheker kunt u reizigers in de apotheek hierover adviseren. Verder is het belangrijk dat u reizigers vertelt wat ze kunnen en moeten doen bij gezondheidsklachten. Daarnaast hebben reizigers die onderhoudsmedicatie gebruiken behoefte aan duidelijke voorlichting. Zo moeten ze weten of er een verklaring nodig is om hun medicatie mee te nemen, hoe om te gaan met tijdverschillen, het al dan niet gekoeld bewaren van hun medicatie en wat te doen bij veelvoorkomende aandoeningen, zoals reizigersdiarree.
Opbouw van de cursus
In deze cursus gaat drs. Ad van Esch, reizigersgeneeskundige, in op de epidemiologie en worden de verschillende infectieuze en niet-infectieuze reizigersziekten besproken. Hierna komen de preventieve maatregelen aan bod en ten slotte wordt de reisapotheek behandeld. Na deze cursus bent u up-to-date op het gebied van reizigersziekten en kunt u reizigers in de apotheek deskundig voorzien van advies.
CanMEDS
Farmaceutisch handelen 60%
Kennis en wetenschap 40%