ADHD: definitie en diagnostische strategie

ADHD: definitie en diagnostische strategie

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder; aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis) is al geruime tijd onderwerp van publiek debat. Is het echt een stoornis of is het meer een omschrijving van een bepaald gedrag? Is ADHD erfelijk of is het vooral te wijten aan omgevingsfactoren en/of opvoeding? Is het gewoon ‘iets van deze tijd’ en niets anders dan een modeziekte?

In deze cursus worden de definitie van ADHD en de criteria voor een ADHD-classificatie besproken. Vervolgens komen de epidemiologie, etiologie en pathofysiologie aan bod. Een ander onderdeel van de cursus is de diagnostische strategie, waarin een vierstappenmodel wordt uitgelegd. Dit model helpt zorgverleners, waaronder apothekers, beter te begrijpen of het zinvol is om ADHD als diagnose te gebruiken of dat het wenselijker is om gedragsproblemen zonder stoornislabel te benaderen. Het laatste deel van de cursus gaat over de niet-medicamenteuze ondersteuning van mensen met een ADHD-classificatie.

In deze cursus komt alleen de niet-medicamenteuze ondersteuning bij ADHD aan bod. Wilt u meer weten over de medicamenteuze ondersteuning? Volg dan de CME-Online-cursus ‘ADHD: medicamenteuze ondersteuning’.

CanMEDS

Kennis en wetenschap 80%

Maatschappelijk handelen 20%

Afbeelding van cursus ADHD: definitie en diagnostische strategie
Accreditatiepunten
2 punten

Ruim 65 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Docenten uit de wetenschap en praktijk

Preview

Na het volgen van deze cursus:

Kunt u de definitie van ADHD uitleggen, inclusief de DSM-5-criteria en de verschillende subtypes.

Kunt u de epidemiologie en etiologie van ADHD beschrijven, waaronder de rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren.

Heeft u inzicht in de diagnostische strategie en bent u in staat om met andere zorgprofessionals mee te denken over het nut en de impact van het label ADHD bij individuele patiënten.

Kunt u patiënten en hun omgeving informeren over niet-medicamenteuze behandelmogelijkheden

Docenten

dr. Sanne te Meerman

Dr. Sanne te Meerman is werkzaam bij de Universiteit Groningen als universitair docent bij de afdeling orthopedagogiek. Hij geeft onder andere colleges over ethiek en doet onderzoek naar de voorlichting over gedragsbeschrijvende classificaties als ADHD en ASS. Hij is afgestudeerd als socioloog en als docent maatschappijleer. Hij is gepromoveerd bij prof. Laura Batstra met een onderzoek naar de manier waarop ADHD wordt geportretteerd in studieboeken en hoe dit zich verhoudt tot het onderliggende onderzoek. Samen met Laura Batstra heeft hij Druk & Dwars opgericht, een organisatie die zich inzet voor betere voorlichting en niet-classificatiegebonden hulp voor docenten en ouders die beter om willen gaan met gedrag dat als lastig wordt ervaren.

Profielfoto van auteur dr. Sanne te Meerman
Profielfoto van auteur drs. David Con
drs. David Con

Drs. David Con is psychiater en psychotherapeut. Hij werkt parttime bij de polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie van MET ggz in Roermond. Daarnaast heeft hij een vrijgevestigde praktijk in Maastricht. Ook is hij bestuurslid van de afdeling psychotherapie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Eerder was hij als klinisch docent verbonden aan de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC. Zijn aandachtsgebieden zijn psychotherapie, adolescenten- en jongvolwassenenpsychiatrie, traumagerelateerde en persoonlijkheids- en ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast heeft hij een bijzondere interesse in diagnostiek en filosofische vraagstukken rondom taal, discours en stoornisconcepten in relatie tot mens en maatschappij.

Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Reizigers in de apotheek
Afbeelding van cursus Deprescribing: toepassen kennisdocumenten geneesmiddelgroepen
Afbeelding van cursus Deprescribing: minderen en stoppen van medicatie
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!