Cursusinformatie

Apotheekzorg bij reumatoïde artritis (RA)

Informatie: 

Reumatoïde artritis (RA) is slechts één vorm van de groep van meer dan 130 verschillende reumatische aandoeningen. Het is een progressieve chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door meestal symmetrische ontsteking van meerdere gewrichten. Hierdoor zijn gewrichten gezwollen, pijnlijk en stijf. Door de ontsteking raken de gewrichten uiteindelijk beschadigd.

De behandeling van RA was vroeger vooral gericht op pijnbestrijding. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het zoveel mogelijk voorkomen van gewrichtsschade en de remming van verdere progressie van de ziekte. Hierbij spelen de disease modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) (zowel de traditionele (synthetische) DMARD’s als de biologische DMARD's) een centrale rol.

In deze cursus komen eerst de pathofysiologie, de epidemiologie, symptomen en diagnostiek van RA aan bod. Daarna worden de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen besproken.

De meeste patiënten worden zowel door de huisarts als door een reumatoloog behandeld, vandaar dat de apotheek een zeer belangrijke rol speelt in het signaleren van mogelijke geneesmiddelinteracties. In deze cursus wordt dan ook ingegaan op enkele veelvoorkomende interacties. Daarnaast kunt u vanuit de apotheek patiënten met RA op diverse manieren behulpzaam zijn.

CanMEDS

Farmaceutisch handelen 60%
Kennis en wetenschap 40%

StiPCO-subsidie

Als u deze cursus met goed gevolg afrondt, dan verdient u daarmee 1 StiPCO-punt ter waarde van €50.
Op de site van de KNMP vindt u alle informatie hierover.

Preview video: 

31 juli 2021
Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus:

  • weet u welke middelen bij de behandeling van RA (wanneer) worden ingezet
  • kunt u patiënten met een zelfzorgvraag over RA correct voorlichten
  • bent u op de hoogte van speciale eisen ten aanzien van MTX-afleveringen door de apotheek
  • weet u waar u op moet letten bij farmaceutische patiëntenzorg bij patiënten die zowel synthetische als biologische DMARD’s gebruiken
  • kunt u door kennis van de klachten van RA-patiënten een inschatting maken van de praktische problemen waar zij tijdens hun geneesmiddelgebruik tegenaan kunnen lopen
Docent: 

prof. dr. B.J.F. van den Bemt

Prof. dr. B.J.F. (Bart) van den Bemt werkt als apotheker en senior onderzoeker bij de afdeling Farmacie van de Sint Maartenskliniek en de apotheek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud. Hij  heeft zich gespecialiseerd in geneesmiddelen die worden gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals NSAIDs, DMARDs en biologicals. 
Hiernaast is wetenschappelijk onderzoek een van zijn belangrijkste taakgebieden. Zijn onderzoek is vooral gericht op de individualisatie van geneesmiddelgebruik (therapietrouw, medicatiereview en opname-/ontslag) en het doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen (biologicals, verspilling).

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00