Antidepressiva starten en stoppen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 55 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere paketten

Hoe kunt u uw patiënten optimaal begeleiden bij het starten en stoppen met antidepressiva? Met deze cursus leert u meer over het gebruik van antidepressiva, van de eerste keuze middelen tot het veilig afbouwen, gebaseerd op de NHG Standaard Depressie en de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie. De indicaties voor antidepressiva, de classificatie van depressie en de behandeling van depressie komen hierbij aan bod, met casuïstiek die praktische toepassingen illustreert. Er wordt speciale aandacht besteed aan het kiezen tussen verschillende antidepressiva, het vaststellen van de optimale dosering en het motiveren van de patiënt.

Ook het afbouwen van antidepressiva vormt een belangrijk onderdeel van deze cursus. Zo wordt het omgaan met langdurig antidepressivagebruik en het voorkomen van recidieven besproken. Verder wordt er inzicht geboden in afbouwstrategieën en risicofactoren, evenals onttrekkingsverschijnselen en hoe hiermee om te gaan. Zo kunt u samen met uw patiënt tot het meest effectieve behandelplan komen.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • heeft u inzicht in de eerste keuze middelen zoals die in de NHG Standaard Depressie en de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie worden aangegeven
 • kent u de inhoud van de belangrijkste netwerk meta-analyse over de eerste keuze antidepressiva
 • weet u op grond van welke verschillen u kunt kiezen tussen antidepressiva
 • heeft u kennis over de evidentie over het stoppen van antidepressiva
 • kunt u deze kennis integreren in de behandeling van uw patiënten

Docent

 • dr. Eric Ruhé MD, PhD

  Dr. Eric Ruhé is universitair hoofddocent bij de afdeling Psychiatrie en Principal Investigator (PI)/Research Group Leader (RGL) in het Radboudumc. Ook is hij verbonden aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit. Hij heeft een achtergrond in klinische psychiatrie, epidemiologie en hersenbeeldvorming en is gespecialiseerd in stemmingsstoornissen, met een focus op psychofarmacologie en de behandeling van therapieresistente depressie.

  Dr. Ruhé heeft ruime ervaring in het uitvoeren van klinische onderzoeken, systematische reviews en (netwerk) meta-analyses. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de diagnose en behandeling van heterogene stoornissen zoals de major depressive disorder (MDD) met behulp van niet-invasieve fMRI/moleculaire beeldvorming en neuropsychologische fenotypering.

  In zijn huidige functie als PI/RGL begeleidt hij promovendi en postdocs en werkt hij als hoofd- of medeonderzoeker in verschillende nationale onderzoeksprogramma’s. Dr. Ruhé was co-voorzitter van de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn voor MDD en heeft sterke banden met zorgverleners, met name voor MDD-populaties. Hij heeft meer dan 150 wetenschappelijke publicaties en meerdere boeken op zijn naam staan en ontving diverse onderscheidingen voor zijn werk.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 55 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang