Maagklachten: adviezen over leefstijl en medicijngebruik

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

Maagklachten komen veel voor. Het gaat om klachten die te maken hebben met de slokdarm, de maag en/of het eerste deel van de dunne darm (duodenum). Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. Dan noemen we het aspecifieke maagklachten. Maagklachten zijn vervelend maar gaan uiteindelijk meestal vanzelf over. Toch zal je regelmatig patiënten aan de balie krijgen die iets tegen hun maagklachten willen hebben. Deze patiënten wil je uiteraard een goed advies kunnen geven.

Een ander punt van aandacht is maagbescherming. De apotheek geeft advies over goed gebruik van maagbeschermende middelen en signaleert het ontbreken van maagbeschermende medicatie bij risicogeneesmiddelen zoals NSAID’s en salicylaten.

Om aan al deze patiënten gericht advies en goede voorlichting te geven, heb je als apothekersassistent kennis nodig over de functie van de maag, de verschillende maagklachten die voorkomen, de leefregels bij maagklachten en over het medicijngebruik. Hierdoor kun je de noodzaak van maagbescherming goed overbrengen.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van verschillende soorten maagklachten. Tevens ben je bekend met de medicatie voor de verschillende soorten maagklachten. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met maagklachten, zowel op het gebied van leefstijladviezen als op het gebied van medicatie.

Docent

  • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang