De overgang

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 55 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere paketten

Welkom bij deze online cursus over de overgang. Als huisarts krijgt u te maken met vrouwen die veranderingen ervaren door de overgang. Deze cursus brengt u op de hoogte van de problemen die u hierbij kunt tegen komen. Door middel van casuïstiek biedt de cursus u praktische tips om goede zorg te leveren aan vrouwen met betrekking tot deze levensfase.

Er wordt stilgestaan bij de verschillende levensfasen. De fysiologie zal worden herhaald en de verschijnselen, klachten en risico’s worden besproken.  Ook biedt de cursus u praktische tips over hoe u vrouwen kunt ondersteunen of begeleiden met betrekking tot de verschijnselen, klachten en gezondheidsrisico’s. Ook de richtlijn van de NHG en NVOG wordt besproken.

Aan de hand van video’s, tekst, casuïstiek en vragen zal Dr. Pinas u begeleiden om de kennis met betrekking tot de overgang tot u te nemen.  

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • Kunt u de verschijnselen, klachten en gezondheidsrisico's van de overgang herkennen. 
 • Weet u hoe u vrouwen in uw praktijk kunt ondersteunen met betrekking tot de overgang.
 • Bent u op de hoogte van de richtlijn van de NHG en NVOG.

 

 

Docent

 • dr. Ingrid Pinas

  Ingrid Pinas studeerde Psychologie en Geneeskunde te Utrecht. Ook volgde zij de opleiding tot gynaecoloog. In 1990 promoveerde zij. Dr. Pinas is 15 jaar werkzaam geweest in de maatschap Zwolse Vrouwenartsen met aandachtsgebieden Psychosomatiek, Seksuologie, Jeugd- en Adolescentengynaecologie. Zij heeft de Werkgroep Multidisciplinaire Begeleiding van Angstige Zwangeren opgericht. In 2009 voldeed zij aan de kwaliteitseisen van de Nederlands Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie en was als gastdocent verbonden aan de basisopleiding Zedenzaken van de Stichting Politie Vormingscentrum. In 2012 kwalificeerde zij zich als Fellow of the European Committee of Sexual Medicine. In 2006 startte zij de FeM-poli in Zwolle; een zelfstandig behandelcentrum voor Algemene Gynaecologie, Seksuologie en een Menopauze. De voorlichtingsbijeenkomsten boden naast informatie ook waardevolle lotgenotencontacten en werden door velen uit het land bezocht. Ook ontwikkelde zij nieuwe zorg voor vrouwen met hormonale migraines. Van 2014-2016 was zij voorzitter van de Dutch Menopause Society. Zij vond aansluiting bij de European Menopause & Andropause Society, de British Menopause Society en de International Menopause Society. In 2017 is zij gekwalificeerd als NAMS Certified Menopause Specialist. Sinds 2021 is zij lid van de Advisory Board van de Newson Health Menopause Society welke zich inzet om de menopauze zorg in de volle breedte voor alle vrouwen toegankelijk te maken. Dr. Pinas heeft meerdere artikelen gepubliceerd over de behandeling van vrouwen met complexe problematiek en hormonale aandoeningen. Ook publiceerde zij over hinder van de overgang op de werkvloer; onderzoek toont aan dat groepsconsultaties over de overgang op de werkvloer geassocieerd is met een daling van verzuimpercentages tot 3%. In 2020 verzorgde zij de lezening ‘Menopause education for care workers, studies of workability, needs at the workplace and benefits of estrogen therapy during the COVID-19 pandemic.’

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 55 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang