Opioïden in beeld: een passende pijnbehandeling

Opioïden in beeld: een passende pijnbehandeling

Wanneer schrijft u opioïden voor – en belangrijker nog: wanneer juist niet? Het voorschrijven van opioïden blijft een uitdaging: hoe voorkomt u verslaving en wanneer is afbouwen of doorverwijzen naar de tweede lijn aangewezen? Deze cursus geeft u als huisarts de nieuwste inzichten en praktische handvatten om weloverwogen keuzes te maken bij pijnbestrijding.

In deze cursus vertellen dr. Megan Roerink (internist in opleiding) en prof. dr. Kees Kramers (internist-klinisch farmacoloog) u meer over het werkingsmechanisme, de farmacologie en de bijwerkingen van opioïden. Ook komen de actuele NHG-Standaard Pijn, het inschatten van verslavingsrisico’s en het vormgeven van een verantwoord afbouwtraject aan bod.

Aan de hand van casuïstiek reflecteert u op uw eigen voorschrijfgedrag en oefent u met situaties uit de praktijk. Ook is er aanvullend FTO-materiaal beschikbaar om met collega’s het gesprek voort te zetten.

Afbeelding van cursus Opioïden in beeld: een passende pijnbehandeling
Accreditatiepunten
0 punten

Ruim 65 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Docenten uit de wetenschap en praktijk

Preview

Na het volgen van deze cursus:

Kunt u het risico op opioïdenverslaving inschatten.

Kunt u het afbouwbeleid bij opioïden bepalen.

Kunt u patiënten die opioïden gebruiken tijdig naar de juiste lijn doorverwijzen.

Kunt u afwegingen maken met betrekking tot opioïdengebruik bij kwetsbare ouderen.

Kunt u ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen van opioïden herkennen.

Docenten

prof. dr. Kees Kramers

Kees Kramers (Dirksland, 1962) promoveerde in 1986 in de geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Van 1989 tot 1996 volgde hij de opleiding tot internist en van 1996 tot 1998 specialiseerde hij zich tot internist-klinisch farmacoloog; beide in het Radboudumc. In 1995 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar antilichamen die een rol spelen bij nierfalen bij de auto-immuunziekte systemische lupus erythematodes.

Sinds 1989 is Kees Kramers in het Radboudumc werkzaam op de afdeling farmacologie-toxicologie en sinds 1998 ook op de afdeling inwendige geneeskunde, waar hij verantwoordelijk is voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Sinds 2010 is hij gedetacheerd op de afdeling klinische farmacie van het Canisius Willhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

In deze rollen ontwikkelde hij trainingen op het gebied van medicatieveiligheid voor beginnende arts-assistenten in het Radboudumc en het CWZ. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie & Biofarmacie.

Zijn recente realisaties zijn onder meer de oprichting van het Nijmeegs Expertisecentrum voor Complexe Farmacotherapie, een regionaal samenwerkingsverband tussen ziekenhuisapotheken, regionale huisartsen, openbare apothekers en de ontwikkeling van een verplicht landelijk examen farmacotherapie voor toekomstige artsen.

Profielfoto van auteur prof. dr. Kees Kramers
Profielfoto van auteur dr. Megan Roerink
dr. Megan Roerink

Megan Roerink (Breda, 1989) rondde in 2013 de studie geneeskunde af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2018 is zij gepromoveerd onder begeleiding van Jos van der Meer (emeritus hoogleraar en voormalig voorzitter van de afdeling interne geneeskunde van het Radboud Universitair Medisch Centrum). In 2017 startte Megan met de opleiding tot internist en in 2023 is zij gestart met haar differentiatie tot internist-hematoloog.

Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Zwangerschap: roze wolk of donderwolk?
Afbeelding van cursus Benzodiazepinen: waakzaam zijn of ontspannen toedienen?
Afbeelding van cursus Eenzaamheid bij ouderen
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!