Methodisch een zorgplan maken met Omaha System

In de thuiszorg werken veel organisaties met Omaha System. Omaha System is een classificatiesysteem dat is ontwikkeld in de Verenigde Staten in de stad Omaha. Vandaar de naam. Omaha richt zich op de maatschappelijke gezondheidszorg en is breed inzetbaar. Dat is anders dan bijvoorbeeld Gordon en de Nanda. Die zijn gebaseerd op de verpleegkundige diagnose. Omaha System is niet moeilijk, maar het is vooral wel heel erg anders dan Gordon of de Nanda, juist omdat die verpleegkundige diagnose ontbreekt. Maar wat gebruik je dan wel?


Omaha System gaat uit van het tekort

In Omaha System zal je tevergeefs zoeken naar diabetes of COPD. Omaha System gaat uit van een tekort dat iemand heeft. Zo’n tekort kan iemand hebben op terrein van medicatie. Of op terrein van persoonlijke zorg. Zoals gezegd: dat is een ander uitgangspunt dan dat je vanuit de diagnose redeneert. En dat is behoorlijk wennen als je gewend bent vanuit diagnose te redeneren.

Eenheid van taal

In Omaha System wordt gebruik gemaakt van steeds dezelfde begrippen. Om een goed zorgplan te maken met Omaha System, moet degene die het zorgplan maakt op de hoogte zijn van de betekenis van die begrippen. Zo kreeg ik ooit van een cursist een melding dat een collega van haar, die de e-learning niet volgde, in het zorgplan had vermeld dat het steunsysteem geholpen moest worden. Uit de omschrijving begreep de collega dat het over steunkousen ging. Het steunsysteem in Omaha System gaat over de mantelzorg…

Structuur van Omaha

Maar voordat je in Omaha bij de actievlakken bent, bepaal je eerst het gebied waarop de zorgvrager een tekort heeft. Denk bijvoorbeeld aan het Omgevingsdomein of het Fysiologisch domein. Deze gebieden lijken erg op de vier gebieden die ook bij het Zorgleefplan worden gebruikt. Vervolgens wordt het actievlak bepaald: waarop heeft iemand een tekort? En dan de actie: welke interventie is nodig om de zorgvrager te helpen?

Verschillende oplossingen

Ondanks de eenheid van taal kun je ook in Omaha System nog steeds voor één vraagstuk tot verschillende oplossingen komen. Bij medewerkers die niet hebben leren werken met Omaha System is het verleidelijk om heel veel zorg weg te schrijven onder Persoonlijke zorg. Maar zit het tekort ook echt bij Persoonlijke zorg? Of is het een gevolg van verwaarlozing, van een medicatieprobleem of van neuro/musculaire/skeletfunctie of zit het probleem eigenlijk in cognitie?

Methodisch een zorgplan maken

Omaha System helpt je om methodisch een zorgplan te maken. Maar vergeet daarbij niet je klinische blik! Want met die klinische blik kun je niet alleen het tekort, maar ook de oorzaak van het tekort meenemen. Denk aan iemand die hulp nodig heeft bij het aantrekken van steunkousen. Je kunt hiervoor terecht bij het Gezondheidsgerelateerd gedragsdomein, onder Persoonlijke zorg. Maar hoeveel informatiever wordt het zorgplan als je het zet bij het Fysiologisch domein, Circulatie. Dan weet degene die de kousen aandoet, dat er een circulatieprobleem is en dat geeft weer aanwijzingen voor rapporteren. Worden de benen slanker? Of als er een wond is, waardoor steunkousen nodig zijn. Dan is het Fysiologisch domein, Huid de beste keuze.

Dit betekent uiteraard ook dat degene die met het zorgplan gaat uitvoeren, moet kunnen begrijpen hoe een zorgplan in Omaha System tot stand komt en hoe ze het moet lezen.

Meer weten over onze e-learning Omaha?

Ga naar e-learning Vakbekwaam Indiceren met Omaha System

Ga naar e-learning Klinisch Redeneren met Omaha System

Deel deze blog
Zorghulp tarieven CME-Online
Alles over niveau 6
In deze blog gaan we in op niveau 6 - de verpleegkundige. Hoe word je dit en wat betekent het eigenlijk?...
Lees meer
Zorgprofessional hanteert vier domeinen in de zorg
De vier domeinen in de zorg
In deze blog gaan we in op de vier domeinen in de zorg: hoe krijg je een compleet beeld van iemands situatie,...
Lees meer
Zorgplan schrijven
Het zorgplan: waarom, hoe en wanneer?
In deze blog gaan we in op het opstellen van een zorgplan: hoe doe je dat nu eigenlijk? Wij helpen je...
Lees meer

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs

Zorghulp tarieven CME-Online
Lees blog
Zorgprofessional hanteert vier domeinen in de zorg
Lees blog
Zorgplan schrijven
Lees blog
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!