Er bestaat veel discussie over de ondersteuning bij ADHD: is medicatie wel nodig? Wat zijn de langetermijngevolgen van medicijnen? En zijn er alternatieve methoden?
De medicamenteuze ondersteuning van jeugdigen en volwassenen met ADHD staat in deze cursus centraal. Het biedt zowel de huisarts als apotheker een praktijkgericht en wetenschappelijk onderbouwd overzicht van relevante informatie voor de alledaagse praktijk.
Aan bod komen psychofarmaca in het kader van ondersteuning bij ADHD en klinische kennis en vaardigheden omtrent farmacotherapie. Daarbij worden managementstrategieën bij veel voorkomende neveneffecten benoemd en wordt er praktische kennis gedeeld omtrent preparaten met verlengde afgifte. Ook wordt er aandacht besteed aan de wetenschappelijke evidentie van de werkzaamheid, effectiviteit en veiligheid van ADHD-medicatie. Verder vindt u in de cursus relevante informatie voor u als apotheker, bijvoorbeeld over ADHD-medicatie in combinatie met rijvaardigheid, sport en reizen en over het afbouwen en stoppen van de medicijnen. Tot slot is er een uitgebreid, facultatief cursusdeel waarin casuïstiek wordt besproken.
In deze cursus komt alleen de medicamenteuze ondersteuning bij ADHD aan bod. Wilt u voordat u aan deze cursus begint meer weten over de definitie van ADHD en de diagnostiek? Volg dan eerst de CME-Online-cursus ‘ADHD: definitie en diagnostische strategie’.
CanMEDS
Farmaceutisch handelen 60%
Kennis en wetenschap 20%
Samenwerking 20%