ADHD: medicamenteuze ondersteuning

ADHD: medicamenteuze ondersteuning

Er bestaat veel discussie over de ondersteuning bij ADHD: is medicatie wel nodig? Wat zijn de langetermijngevolgen van medicijnen? En zijn er alternatieve methoden?

De medicamenteuze ondersteuning van jeugdigen en volwassenen met ADHD staat in deze cursus centraal. Het biedt zowel de huisarts als apotheker een praktijkgericht en wetenschappelijk onderbouwd overzicht van relevante informatie voor de alledaagse praktijk.

Aan bod komen psychofarmaca in het kader van ondersteuning bij ADHD en klinische kennis en vaardigheden omtrent farmacotherapie. Daarbij worden managementstrategieën bij veel voorkomende neveneffecten benoemd en wordt er praktische kennis gedeeld omtrent preparaten met verlengde afgifte. Ook wordt er aandacht besteed aan de wetenschappelijke evidentie van de werkzaamheid, effectiviteit en veiligheid van ADHD-medicatie. Verder vindt u in de cursus relevante informatie voor u als apotheker, bijvoorbeeld over ADHD-medicatie in combinatie met rijvaardigheid, sport en reizen en over het afbouwen en stoppen van de medicijnen. Tot slot is er een uitgebreid, facultatief cursusdeel waarin casuïstiek wordt besproken.

In deze cursus komt alleen de medicamenteuze ondersteuning bij ADHD aan bod. Wilt u voordat u aan deze cursus begint meer weten over de definitie van ADHD en de diagnostiek? Volg dan eerst de CME-Online-cursus ‘ADHD: definitie en diagnostische strategie’.

CanMEDS

Farmaceutisch handelen 60%

Kennis en wetenschap 20%

Samenwerking 20%

Afbeelding van cursus ADHD: medicamenteuze ondersteuning
Accreditatiepunten
2 punten

Ruim 65 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Docenten uit de wetenschap en praktijk

Preview

Na het volgen van deze cursus:

Kunt u gefundeerde beslissingen nemen over het initiëren, aanpassen en monitoren van ADHD-medicatie in de klinische praktijk

Kunt u de follow-up bij ADHD-medicatie systematisch uitvoeren

Kunt u door middel van medicatiestopperioden beoordelen of voortzetting of aanpassing van de medicamenteuze ondersteuning gewenst is

Kent u de verschillen tussen kortwerkende, middellangwerkende en langwerkende methylfenidaatpreparaten

Bent u op de hoogte van de risico’s van ADHD-medicatie

Kunt u praktische vragen van patiënten omtrent ADHD-medicatie beantwoorden

Docenten

drs. David Con

Drs. David Con is psychiater en psychotherapeut. Hij werkt parttime bij de polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie van MET ggz in Roermond. Daarnaast heeft hij een vrijgevestigde praktijk in Maastricht. Ook is hij bestuurslid van de afdeling psychotherapie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Eerder was hij als klinisch docent verbonden aan de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC. Zijn aandachtsgebieden zijn psychotherapie, adolescenten- en jongvolwassenenpsychiatrie, traumagerelateerde en persoonlijkheids- en ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast heeft hij een bijzondere interesse in diagnostiek en filosofische vraagstukken rondom taal, discours en stoornisconcepten in relatie tot mens en maatschappij.

Profielfoto van auteur drs. David Con
Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Deprescribing: toepassen kennisdocumenten geneesmiddelgroepen
Afbeelding van cursus Deprescribing: minderen en stoppen van medicatie
Afbeelding van cursus ADHD: definitie en diagnostische strategie
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!