De overgang

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
 • Ruim 65 cursussen
 • Toegang tot meerdere pakketten
 • Op ieder device

De overgang is een natuurlijk onderdeel in het leven van elke vrouw, waarbij er een eind komt aan de vruchtbare levensfase, de menstruaties stoppen en ongunstige veranderingen een bedreiging kunnen zijn voor de gezondheid en dagelijkse activiteiten. Elke vrouw heeft haar eigen unieke beleving van de overgang, en komt bij de huisarts en u terecht als zelfhulp tekort schiet. Wereldwijd is er consensus over een actieve aanpak wanneer ernstige klachten teveel interfereren met het dagelijks functioneren. Na het maken van een individuele risico analyse kan menopauze zorg op maat worden geleverd. Aan de hand van de recente herziene richtlijnen van de NHG (2022) en de NVOG (2018) kunt u kennisnemen van de fysiologie van de overgang, de bijbehorende verschijnselen en effectieve behandelvormen van ernstige klachten.

Aan de hand van video’s, tekst, casuïstiek en vragen zal dr. Pinas u begeleiden om de kennis met betrekking tot de overgang tot u te nemen. 

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • kunt u de verschijnselen, klachten en gezondheidsrisico's van de overgang herkennen
 • weet u hoe u vrouwen in uw praktijk kunt ondersteunen met betrekking tot de overgang
 • bent u op de hoogte van de richtlijn van de NHG en NVOG

Docent

 • dr. Ingrid Pinas

  Ingrid Pinas studeerde Psychologie en Geneeskunde te Utrecht. Ook volgde zij de opleiding tot gynaecoloog. In 1990 promoveerde zij. Dr. Pinas is 15 jaar werkzaam geweest in de maatschap Zwolse Vrouwenartsen met aandachtsgebieden Psychosomatiek, Seksuologie, Jeugd- en Adolescentengynaecologie. Zij heeft de Werkgroep Multidisciplinaire Begeleiding van Angstige Zwangeren opgericht. In 2009 voldeed zij aan de kwaliteitseisen van de Nederlands Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie en was als gastdocent verbonden aan de basisopleiding Zedenzaken van de Stichting Politie Vormingscentrum. In 2012 kwalificeerde zij zich als Fellow of the European Committee of Sexual Medicine. In 2006 startte zij de FeM-poli in Zwolle; een zelfstandig behandelcentrum voor Algemene Gynaecologie, Seksuologie en een Menopauze. De voorlichtingsbijeenkomsten boden naast informatie ook waardevolle lotgenotencontacten en werden door velen uit het land bezocht. Ook ontwikkelde zij nieuwe zorg voor vrouwen met hormonale migraines. Van 2014-2016 was zij voorzitter van de Dutch Menopause Society. Zij vond aansluiting bij de European Menopause & Andropause Society, de British Menopause Society en de International Menopause Society. In 2017 is zij gekwalificeerd als NAMS Certified Menopause Specialist. Sinds 2021 is zij lid van de Advisory Board van de Newson Health Menopause Society welke zich inzet om de menopauze zorg in de volle breedte voor alle vrouwen toegankelijk te maken. Dr. Pinas heeft meerdere artikelen gepubliceerd over de behandeling van vrouwen met complexe problematiek en hormonale aandoeningen. Ook publiceerde zij over hinder van de overgang op de werkvloer; onderzoek toont aan dat groepsconsultaties over de overgang op de werkvloer geassocieerd is met een daling van verzuimpercentages tot 3%. In 2020 verzorgde zij de lezening ‘Menopause education for care workers, studies of workability, needs at the workplace and benefits of estrogen therapy during the COVID-19 pandemic.’

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
 • Ruim 65 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang