Medicatiebeoordelingen en labwaarden bij medicatiegebruik

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekers.
  • Ruim 65 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Een medicatiebeoordeling is een mooie manier om de medicatie van een patiënt opnieuw kritisch te bekijken. Hoe effectief en hoe veilig is de medicatie? Zijn er aanpassingen nodig in de medicatie? Welke medicatie zou verminderd of gestopt kunnen worden? Welke invloed heeft de medicatie op klinisch-chemische parameters? En hoe vertaalt zich dat in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan?

Een goede samenwerking tussen de patiënt, de apotheker en de huisarts is hierbij van belang. Apotheekhoudende huisartsen zullen voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling de hulp moeten inroepen van een collega-huisarts of een apotheker. Deze zal in elk geval de analyse moeten doen. In de praktijk is het namelijk wenselijk dat de medicatie van een patiënt niet alleen maar door de voorschrijver wordt beoordeeld (keurt een slager zijn eigen vlees?). Ook de patiënten-anamnese kan in dit geval beter niet door de eigen huisarts worden afgenomen. Als een patiënt niet ‘doet wat de dokter zegt’, zal hij daar niet gemakkelijk over vertellen aan zijn eigen behandelaar.

In deze cursus wordt de theorie geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. Hierbij wordt aandacht besteed aan valkuilen en aandachtspunten om tot optimale farmacotherapie voor de individuele patiënt te komen.

 

CanMEDS

Farmaceutisch handelen 40%

Kennis en wetenschap 40%

Samenwerking 20%

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u de medicatiebeoordeling en STRIP
  • kunt u bij mensen met polyfarmacie medicatiebeoordelingen organiseren volgens de vigerende richtlijnen en standaarden
  • weet u hoe klinisch-chemische parameters het effect van de farmacotherapie kunnen weerspiegelen, en hoe zich dat vertaalt in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan
  • kunt u bij de medicatiebeoordelingen effectief samenwerken met andere hulpverleners in de eerstelijnszorg
  • kent u de vijf stappen van STRIP en weet u deze in de praktijk te brengen

 

Docent

  • drs. M.C. Roper-Venema

    Marjolijn Roper-Venema is apotheker/docent medicatiebeoordelingen en zelfstandig ondernemer bij ReviewExpert (www.reviewexpert.nl). Ze voert medicatiebeoordelingen uit voor apothekers en apotheekhoudend huisartsen en geeft de cursus gespreksvoering medicatiebeoordeling “Farmacotherapeutische anamnese” voor farmaceutisch consulenten, apothekersassistenten en praktijkondersteuners.Daarnaast is Marjolijn beoordelaar van medicatiebeoordelingen (case reports) voor de opleiding tot Openbaar Apotheker Specialist, docent bij de cursussen Medicatiebeoordeling, Update Medicatiebeoordeling en Polyfarmacie van het IVM en extern docent bij Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekers.
  • Ruim 65 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Reviewer

  • dr. M. Lafeber MD MSc

    Melvin Lafeber is epidemioloog en internist - vasculair geneeskundige / - klinische farmacoloog in het Erasmus MC. Hij is in 2013 gepromoveerd op het onderwerp ‘de Polypill in de Preventie van Hart- en Vaatziekten’ aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is hij parttime werkzaam als programmamanager voor Medicijnscan bij BENU Apotheken Nederland en is hij zeer betrokken bij post-academisch onderwijs voor apothekers bij BENU Apotheken en PAOFarmacie voor o.a. BIG-6-farmacotherapiecyclus.

    Disclosure: 
    Geen belangenconflict gemeld.