Complexe wondzorg

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
 • Ruim 55 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Het behandelen van patiënten met complexe wonden is een zeer uitdagende zaak. Voor een adequate behandeling van een wond is het essentieel om de onderliggende oorzaak te achterhalen en vast te stellen waardoor de genezing stagneert. Essentieel is het beschouwen van de wond als een gezondheidsprobleem waarbij een volledige anamnese, lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek richtinggevend zijn voor de behandeling.

In deze cursus krijgt u uitleg over de fysiologie van de wondgenezing en de verstoring van dit proces. Vervolgens komt het diagnostische proces uitgebreid aan bod. Daarnaast worden de belangrijkste pijlers van de wondbehandeling en de rol van wondbedekkers besproken. Ten slotte krijgt u uitleg over de continuïteit van de zorg voor patiënten met een complexe wond.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • heeft u kennis van de fysiologie van de wondgenezing en de verstoring van dit proces
 • kunt u een correcte anamnese afnemen van een patiënt met een complexe wond
 • kent u de belangrijkste pijlers van wondbehandeling
 • bent u bekend met de rol van wondbedekkers in de wondbehandeling 

Docent

 • Alma Thijssen

  Alma Thijssen (45) werkt sinds een jaar in het Radboudumc als wondverpleegkundige en verpleegkundige in opleiding tot specialist (VIOS). Daarvoor was ze 20 jaar werkzaam bij diverse thuiszorgorganisaties in de regio Nijmegen. In 1998 startte ze als MBO-verplegende en in 2004 behaalde ze haar HBOV diploma, waarna ze als wijkverpleegkundige aan het werk kon. Na het aftasten van de diverse aandachtsvelden in de zorg, studeerde ze in 2018 af als wondverpleegkundige aan de Radboud Health Academy en werd de wondzorg haar vakgebied. In deze rol maakte ze kennis met het Radboud Universitair Wondexpertisecentrum (RUWEC).  Begin 2021 werd ze aangenomen als Verpleegkundig specialist in opleiding vanuit de afdeling Plastische chirurgie en werkt ze op het RUWEC. Hier werkt ze naast de patiëntenzorg ook in het onderwijs aan de Radboud Health Academyn. Momenteel doet zij onderzoek naar voorspellende factoren voor recidiverende decubitus bij dwarslaesie patiënten.

 • Harriëtte Petersen- Baltussen

  Harriëtte Petersen- Baltussen werkt sinds 1996 in het Radboudumc. Zij was na haar opleiding 20 jaar verbonden aan de afdeling neurochirurgie.

  In de eerste 10 jaar werkte zij respectievelijk op de verpleegafdeling plastische en neurochirurgie, de neuro-medium care en als seniorverpleegkundige op de verpleegafdeling plastische en neurochirurgie. Harriette heeft zich in de laatst genoemde rol met name gericht op ketenzorg en nazorg voor patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel. Hierop volgde in 2011 een aanstelling als Verpleegkundig Specialist neurovasculaire aandoeningen. In deze functie heeft Harriëtte een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van verschillende afdeling overstijgende zorgpaden, landelijke richtlijnen en de oprichting van landelijke websites en patiëntenorganisaties. In maart 2022 maakte Harriëtte de overstap naar Plastische Chirurgie als Verpleegkundig Specialist wondzorg, binnen het Radboud Universitair Wond Expertise Centrum (RUWEC).

 • dr. Erik de Laat

  Erik de Laat (65) werkt meer dan 40 jaar in het Radboudumc en kent het ziekenhuis en de wereld erom heen in zijn volle breedte. De eerste 15 jaar werkte Erik op de verpleegafdeling en intensive care afdeling voor thorax-hart chirurgie. In die periode studeerde hij cum laude af in de verplegingswetenschap. Vervolgens ondersteunde hij als senior beleidsmedewerker de leerstoel verplegingswetenschap. In 2006 promoveerde hij in de medische wetenschap aan de Radboud Universiteit en volgde de opleiding tot Verpleegkundig Specialist. In deze rol startte zette hij vanuit de afdeling Plastische Chirurgie, samen met wondverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en medisch specialisten het Radboud Universitair WondExpertiseCentrum (RUWEC) op voor de behandeling van patiënten met complexe wonden. Tevens is het RUWEC een centrum voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
 • Ruim 55 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang